Hlavní obsah

Čína bude za 18 let největší ekonomikou světa, odhaduje Světová banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Pokud si chce Čína udržet stabilní růst a odvrátit případné krize, musí snížit dominantní postavení státních firem v ekonomice a podporovat volný trh. Uvedla to ve své zprávě o vývoji čínské ekonomiky do roku 2030 Světová banka. SB rovněž předpokládá, že Čína se do roku 2030 stane největší ekonomikou světa. Uvedla to BBC.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Prezident Světové banky Robert Zoellick

Článek

Čína se světovým lídrem v ekonomice stane, i pokud její růst zpomalí. Očekává se, že v následujících letech bude zpomalení z nynějších devíti procent na pět až šest procent růstu.

Čína je nyní druhou největší ekonomikou světa a největším exportérem. V posledních 30 letech rostlo její HDP o deset procent ročně.

Podle světové banky ale není tento trend dál možný. „Jak čínští lídři vědí, současný model ekonomického růstu země je neudržitelný,“ uvedl prezident Světové banky Robert Zoellick. Podle něj se země dostala do kritického bodu a je potřeba, aby předefinovala roli státu.

Doporučení přichází v době debat o dalším směru ekonomických reforem v zemi, protože v letošním roce se připravuje převzít nejvyšší úřady nová generace. Důraz na snižování vlivu státu v průmyslu je v rozporu se strategií za posledních deset let.

Úvěry hlavně pro domácí firmy

Státním společnostem kontrolujícím domácí průmysl od ocele přes aerolinky, ropu po telekomunikace pomáhají levné úvěry od státních bank. Podnikatelské skupiny si stěžují, že regulátoři navzdory slibům o otevření ekonomiky státní firmy chrání před zahraniční i soukromou konkurencí.

Čínští představitelé opakovaně slíbili, že podpoří podnikatele, kteří tvoří většinu nových pracovních míst a bohatství země. Většina úvěrů od bank však stále jde státním společnostem, stejně jako obrovské částky na stimulaci ekonomiky po krizi v roce 2008, které podpořily státní průmysl, zatímco tisíce soukromých firem zkrachovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám