Hlavní obsah

Ve Frankfurtu vypukla další stávka, omezí i lety na Ruzyni

Část zaměstnanců frankfurtského letiště zahájila v neděli večer novou stávku, její dopady se ale začnou výrazněji projevovat až od pondělního rána. Nová stávková akce má trvat do čtvrtečního rána a navazuje na téměř týdenní stávku, která trvala do středy. Odborový svaz GdF chce stávkami vydobýt svým členům prudké zvýšení mezd.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Frankfurtské letiště. Ilustrační foto

Článek

Operátor frankfurtského letiště Fraport počítá pro nedělní večer víceméně s normálním provozem a výraznější odchylky od letových plánů předpokládá až v pondělí ráno. Mezi 23. a 5. hodinou beztoho platí podle agentury DPA nad Frankfurtem noční zákaz letů.

Kvůli nové stávce ve Frankfurtu eviduje Letiště Praha v pondělí ráno zatím po jednom zrušeném příletu a odletu. Zrušený přílet v 7:45 i odlet v 8:20 do Frankfurtu se týká letu německého vlajkového přepravce Lufthansy, uvedla v neděli mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Lufthansa sdělila, že v pondělí stávka postihne 70 jejích spojů v rámci Německa a Evropy. Společnost ale bude moci uskutečnit zhruba 80 procent plánovaných letů včetně všech mezikontinentálních spojů.

Jednání zkrachovalo

Do minulé stávky vstoupilo zhruba 200 zaměstnanců, kteří mají na starosti řazení, navádění a parkování letadel. Muselo být kvůli ní zrušeno přes tisíc letů, včetně linek do Prahy. Odboráři stávku přerušili ve středu a začali se společností Fraport jednat, o víkendu však rozhovory zkrachovaly. Odbory proto rozhodly, že v neděli se ve 21:00 SEČ začne stávkovat znovu, a to až do čtvrtečních 5:00.

Odbory chtějí svým členům vedle lepších pracovních podmínek vyjednat především zvýšení platů až o 70 procent. Počet zrušených letů se každý den minulé stávky snižoval, protože Fraport nahrazoval stávkující bývalými zaměstnanci pozemního personálu.

Frankfurt je největší letiště v Německu a třetí nejrušnější v Evropě. Denně odbaví zhruba 1300 letů, z nichž většinu zajišťuje Lufthansa. Loni se počet cestujících odbavených frankfurtským letištěm zvýšil o 6,5 procenta na rekordních 56,44 milionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám