Hlavní obsah

Opusťte eurozónu, vyzval Řecko německý ministr vnitra

Trpělivost se situací v Řecku došla německému ministrovi vnitra Hansovi-Peterovi Friedrichovi. Jako první člen kabinetu kancléřky Angely Merkelové otevřeně vyzval bankrotující stát k odchodu z eurozóny. Podle něj totiž budou mít Atény větší šanci se finančně zotavit, pokud budou stát mimo zónu eura. Uvedl to v rozhovoru pro časopis Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Hans-Peter Friedrich a Angela Merkelová

Článek

"Šance Řecka, že se zotaví a bude konkurenceschopnější, jsou určitě větší mimo měnovou unii, než za situace, kdy zůstane v eurozóně," prohlásil Friedrich v rozhovoru, z něhož časopis ještě před vydáním poskytl výňatky tiskovým agenturám.

"Já netvrdím, že by Řecko mělo být vyhozeno, spíš by se měly vytvořit podmínky k tomu, aby takový návrh nemohlo odmítnout," řekl.

Friedrich je lídrem konzervativních křesťanských socialistů (CSU), kteří jsou ve vládě s křesťanskými demokraty (CDU) kancléřky Merkelové.

Zatímco bavorská CSU a její předseda Horst Seehover už dlouho tvrdí, že by Řecko mělo z eurozóny odejít, z členů kabinetu to zatím takto otevřeně nikdo neřekl. Merkelová se ale za Řecko opakovaně postavila a řekla, že by Atény v eurozóně měly zůstat. Seehofer je předsedou zemské vlády v Bavorsku, členem kabinetu kancléřky Merkelové není.

Řeckem se šíří kolektivní stihomam

V Řecku se šíří atmosféra kolektivního stihomamu a sílí extremistické názory. Ozývají se i volání, aby vládu převzala armáda. Drastické úspory a rostoucí nedostatek základních potřeb v době prohlubujícího se zadlužení země je nejhorší od druhé světové války.

V zemi začíná být na denním pořádku oživování protiněmeckých a protiunijních nálad. Příkladem toho je znázornění německé kancléřky Angely Merkelové v nacistické uniformě vedle nápisu "Dachau" a "Memorandum (o finanční pomoci) osvobozuje" v deníku Dimokratia.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancelářka Angela Merkelová a šéfka Mezinárodního měnového fondu Cristine Lagardeová jako škodné vrány na plakátu před řeckým parlamentem.

Atmosféru rostoucího stihomamu si dovolil s černým humorem přiživit řecký satirický týdeník To Pontiki, podle kterého se na německé ambasádě netrhnou dveře, jak si tam chodí vědci, podnikatelé a univerzitní pracovníci pro rady, jak připravit "budoucnost země".

Nálady mas začínají ovlivňovat také nejvyšší politiky, už i dosud velmi umírněný prezident Karolos Papulias začal podléhat dojmu, že západní politici Řeky urážejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám