Hlavní obsah

Kalousek chce přiškrtit letošní rozpočtové výdaje o 23 miliard

– Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhuje v letošním státním rozpočtu zmrazit výdaje za 23,6 miliardy korun. Důvodem je letos očekávaný výpadek příjmů rozpočtu. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí (MF) pro pondělní poradu ekonomických ministrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

V roce 2013 bude podle MF kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Mezi návrhy patří například zvyšování daní, zmrazení důchodů nebo i rušení některých úřadů.

Státní rozpočet přitom pro letošek počítá se schodkem 105 miliard korun. Ten byl ovšem navržen v době, kdy MF očekávalo příznivější vývoj ekonomiky. Podle nejnovějšího lednového odhadu MF očekává letos růst ekonomiky o 0,2 procenta.

MF na základě těchto odhadů počítá s propadem daňových příjmů ve srovnání se schváleným návrhem o 14,2 miliardy korun a s propadem příjmů na sociálním pojištění o 9,4 miliardy korun. Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.

Zdroj financí do budoucna

Pro úspory v dalších letech předložilo v materiálu MF několik variant. Patří mezi ně například zachování 20procentní sazby daně z přidané hodnoty s tím, že ve snížené 14procentní sazbě by zůstaly jen léky a knihy. Dalším z návrhů je zvýšení daně z příjmu fyzických osob o jeden procentní bod nebo zdanění příjmů nad strop sociálního pojistného vyšší sazbou.

MF rovněž v materiálu navrhuje snížení výdajových paušálů pro živnostníky na hodnoty platné do roku 2004, zavedení uhlíkové daně nebo spotřební daně z vína.

Reklama

Výběr článků

Načítám