Hlavní obsah

Řecko schytalo další úder, Fitch mu srazila už tak nízký rating

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila úvěrovou známku Řecka na C z dosavadního stupně CCC a uvedla, že v nejbližší době čeká u země „s vysokou pravděpodobností“ stav technické platební neschopnosti. Agentura tím reagovala na dohodu o snížení řeckého dluhu u soukromých věřitelů, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ratingové agentury Fitch

Článek

Dočasné přeřazení řeckého ratingu do kategorie „omezené“ nebo „selektivní“ platební neschopnosti nedávno signalizovala i další světová ratingová agentura Standard & Poor's. Podle agentur to plyne z toho, že dohoda o „dobrovolném“ odpisu podstatné hodnoty řeckých dluhopisů bude uplatněna i na ty investory, kteří se k ní nepřipojí.

Foto: Novinky

Plán výměny dosavadních státních dluhopisů za nové s podstatně nižší hodnotou je součástí druhého záchranného programu pro Řecko v hodnotě 130 miliard eur (asi 3,3 biliónu korun), jehož konečnou podobu v úterý v noci dojednali a schválili ministři financí zemí eurozóny. [celá zpráva]

„V řadě věřitelských zemí musí schválení záchranného balíku dodatečně posvětit parlament, což se v zemích, jako je Finsko a Německo nemusí obejít bez problémů,“ varuje před přílišným optimismem analytik Jan Čermák z ČSOB.

Investorům se nemusí chtít

Na nominální hodnotě nových dluhopisů soukromí investoři ztratí podle úterní dohody 53,5 procenta a jejich celková ztráta se bude pohybovat kolem 74 procent. Pokud se k plánu výměny přihlásí držitelé dvou třetin dluhopisů, pak podle zákona vstoupí v platnost takzvaná doložka o společném postupu (CAC), která umožní přinutit k výměně i všechny ostatní.

„Vzhledem k tomu, že v tisku se čas od času objevují spekulace, že řada privátních investorů nakoupila řecké dluhopisy za směšné ceny z čistě spekulativních důvodů, v posledních týdnech a měsících může být jejich motivace zúčastnit se restrukturalizace velmi nízká,“ připomněl Čermák.

Prostřednictvím výměny dluhopisů se dluh Řecka sníží o více než 100 miliard eur z celkových zhruba 350 miliard eur. Seškrtání dluhů je klíčem k tomu, aby se do roku 2020 snížilo zadlužení země z nynějších více než 160 procent na 120,5 procenta hrubého domácího produktu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám