Hlavní obsah

Lidé musí platit i za elektřinu, kterou ukradnou zloději

Právo, Jindřich Ginter, Martin Procházka

Bezmála šest procent z ceny, kterou lidé platí za elektřinu, padne na vrub toho, co si ukradnou zloději energií. Každoročně energetici tisíce krádeží odhalí, ale další tisíce odběratelů si v klidu elektrické vedení vysávají dál. Nebojí se toho, že je při pokoutních manipulacích elektřina zabije, ani obvinění z trestného činu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Často se jedná o vykutáleného domácího kutila, hospodského, majitele herny, či dokonce souseda, jenž se bez skrupulí přisál na váš měřák, když jste byli o víkendu pryč.

Energetický regulační úřad (ERÚ) totiž jen v případě elektřiny prodávané ČEZ spočítal, že z celkového množství jím distribuované energie se u nás ztratí, respektive ukradne přes 5,8 procenta proudu. Firma si smí únik v této výši kompenzovat v konečných cenách.

Jinými slovy to, co si uspoří chytráci, kteří si natahují drátky kolem měřidel, uhradí nakonec všichni ostatní ve svých složenkách.

Počet odhalených neoprávněných odběrů se v posledních čtyřech letech pravidelně zdvojnásobuje
Martin Chalupský, RWE

„Krádeží energií přibývá,“ potvrdil Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dodavatelé elektřiny proto ještě více jdou po zlodějích energií zejména z řad domácností a menších podniků, jako jsou hospody či herny. E.ON školí více své techniky, aby byli při běžných montážích pozornější, ČEZ na to má speciální oddělení. Je totiž lídrem v tažení proti černým odběrům.

Finty černých odběrů
Stáčení číselníku. Mechanické zásahy do měřicího zařízení. Proto nejen elektroměry, ale i třeba počítače vody mají v sobě protiopatření a musí se po určité době v rámci revize měnit.
Napojení drátů přímo na rozvody, aby proud neprocházel jen přes elektroměr.
Napojí se před přípojkou na kabely nízkého napětí. Využívá se svářecích kabelů. Připojí se jen, když potřebuje elektřinu, a pak zase vše skryje. Jenže tím zloděj velmi riskuje život.
Zdroj: ČEZ, E.ON

Jen loni ČEZ provedl bezmála sedm tisíc kontrol a odhalil přes 3 500 černých odběrů. To je o 36 procent více než v roce 2010. Zlodějům energií napočítal ČEZ rekordních 151 miliónů korun. Tolik nikdy předtím zpětně neúčtoval.

„Počet odhalených neoprávněných odběrů se v posledních čtyřech letech pravidelně zdvojnásobuje. Jsme aktivnější ve vyhledávání. Ročně se jen u naší firmy jedná o stovky případů, nejvíce v severních Čechách,“ sdělil Právu mluvčí Skupiny RWE Martin Chalupský.

Nejvíce zlodějů energií, především elektřiny, se rekrutuje z domácností. Pozadu nejsou ale ani menší podniky. „Typickými zástupci jsou restaurace a herny,“ uvedl Chalupský.

Tipem pro výjezd kontrolně-pátrací skupiny bývá výrazný pokles spotřeby, přestože objekt je využíván. „Nějaký čas ho pozorujeme a provádíme měření,“ dodal Kříž. Využívá se infrakamer a reflektometrů, které objeví i dobře skrytou přípojku či porušení kabelů.

Nekrade vám proud soused?

Často se zloděj napojí na elektrický rozvod rovnou u souseda. Jenže to není neoprávněný odběr podle energetického zákona, protože odběrné místo je řádně měřeno. Soused se „jen“ diví vysoké spotřebě, ale musí ji dodavateli zaplatit.

„Odběry na souseda se objevují a je vždy na dané domácnosti, aby veškeré podezřelé nesoulady s předchozím obdobím, například náhlý nárůst fakturované elektřiny, neprodleně řešila,“ dodal Vácha. „V těchto případech upozorňujeme postižené odběratele, kteří si to dále musí řešit s policií,“ upozornil Kříž.

Vstupy na soukromý pozemek se podle energetiků provádějí za přítomnosti majitele, osoby blízké nebo Policie ČR. Jen ČEZ má pro tuto činnost vyčleněny desítky terénních pracovníků. Podle Chalupského se na podvod může přijít za pár týdnů, ale také až za několik let. A to už se jedná o trestný čin, neboť i černý odběr je takto kvalifikován, přesáhne-li škoda pět tisíc.

Dodavatelé energií ale trestní oznámení podávají málokdy. Jde jim hlavně o doúčtování a zamezení dalších nelegálních odběrů a se soudním řízením by jen měli práci navíc.

„Energetická legislativa bohužel jednoznačné sankce nestanovuje. Určuje povinnost pro pachatele uhradit způsobenou škodu a výši oprávněných nákladů na zjištění neoprávněného odběru,“ upřesnil mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Reklama

Výběr článků

Načítám