Hlavní obsah

Česko, Belgie a Nizozemí zastavily dovoz íránské ropy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Česká republika, Belgie a Nizozemsko přestaly nakupovat íránskou ropu. Řecko, Španělsko a Itálie zatím její odběr snížily. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na prohlášení Evropské komise (EK).

Článek

„Do ČR se poslední ropa z Íránu dovezla v červnu loňského roku a bylo jí celkem 169 089 tun. V roce 2010 bylo dovezeno 130 920 a v obou případech pouze ropovodem IKL,“ uvedl pro Novinky Tomáš Paták z tiskového oddělení ministra průmyslu a obchodu.

V roce 2010 to bylo podle Patáka 4,1 procenta z celkového množství přepraveného IKL a loni se jednalo o 5,6 procenta kapacity.

Odveta za sankce

V neděli íránské ministerstvo ropného průmyslu sdělilo, že přestalo prodávat ropu britským a francouzským společnostem. Jedná se o odvetu za sankce, které na íránskou ropu v souvislosti s kontroverzním jaderným programem uvalila Evropská unie.

Velká Británie, Rakousko a Portugalsko přestaly podle mluvčí EK Marlene Holznerové íránskou ropu nakupovat už dřív.

Írán je pátým největším vývozcem „černého zlata“ na světě. Do zemí Evropské unie proudila zhruba pětina celkové íránské produkce. Největším odběratelem celosvětově je Čína, kam v roce 2010 směřovala přibližně pětina íránské ropy.

V důsledku tohoto napětí vyskočila v pondělí cena ropy na osmiměsíční maxima. Severomořská ropa Brent se dostala s cenou přes 121 dolarů za barel. Na vysokou cenu ropy má vliv podle serveru BBC i zlepšená výkonnost čínské a především americké ekonomiky.

Reklama

Související články

Írán odpověděl na embargo embargem

Írán zastavil prodej ropy britským a francouzským podnikům. Sdělil to mluvčí ministerstva ropného průmyslu. Už ve středu Íránci ohlásili zastavení vývozu do...

Výběr článků

Načítám