Hlavní obsah

Bankovní bossové ztratili miliardy a vyplatili si bonusy, peníze musí vrátit

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský bankovní dům Lloyds TSB chce na svých bývalých bankéřích vymáhat část bonusů, které si členové vedení před rokem vyplatili, ačkoliv bance přivodili ztrátu 3,2 miliardy liber (asi 96 miliard korun). Banka původně chtěla na každém z desítky bankéřů vymáhat polovinu prémie, je však možné, že svůj nárok sníží na 25 procent.

Foto: Profimedia.cz

Klienti protestují proti praktikám bankovního domu Lloyds

Článek

Tím by podle listu Guardian rozhněvala kritiky, kteří se ptají, proč by měli šéfové dostávat jakékoliv bonusy, když přivedli banku do ztráty.

Je to poprvé, co britská banka požaduje zpět peníze od bankéřů, za jejichž působení utrpěla ztrátu.

Mezi postiženými by měl být i bývalý šéf banky Eric Daniels, který před rokem z Lloyds odešel. Z bonusu ve výši 1,45 miliónu liber (43,5 mil. Kč) bude muset vrátit zhruba 700 000 liber (21 mil. Kč). Právě Daniels přitom vzhledem k výsledkům hospodaření banky, která musela dostat vládní injekci, předcházející dva roky bonusy odmítal. Stále ale pobíral plat ve výši jednoho miliónu liber (30 mil. Kč) ročně.

Tři další bankéři budou muset zaplatit 250 000 liber (7,5 mil. Kč) a šest jejich podřízených vrátí každý 100 000 liber (3 mil. Kč).

Banka musela vyplatit rafinované pojistky

Penalizace se týká kontroverzního poskytování pojištění klientů proti neschopnosti splácet úvěry. Toto pojištění, které banka často poskytovala spolu s úvěrem, se ukázalo jako velmi ziskový produkt a tehdejší vedení tlačilo na jeho prodávání.

Podmínky pojistky byly ovšem nastaveny tak rafinovaně, že jen málokterý zákazník, který se ocitl v platební neschopnosti, dosáhl jejího vyplacení. Pojištění tak pro klienty nemělo žádnou hodnotu.

Vloni v dubnu ale banka u soudu prohrála spor o vyplacení pojistek. Soud jí nařídil sporné pojistky vyplatit, a banka tak musela dát stranou 3,2 miliardy liber na kompenzace klientům.

Podobných machinací s pojištěním se dopouštěly i ostatní banky, také ony přišly o peníze, když musely vyplatit nespokojené pojištěnce, ale Lloyds jako největší poskytovatel úvěrů ve Velké Británii dostala největší zásah. Předpokládá se, že za loňský rok banka vykáže ztrátu 3,5 miliardy liber. Většinu z této ztráty tvoří právě náklady na kompenzace pojištěnců.

Soudní rozhodnutí i plán vyžádat si od bankéřů zpět jejich bonusy budou mít zřejmě dopad na chování bank v budoucnu, píše BBC. Jejich šéfové si propříště dají větší pozor na to, jaké produkty vypouští na trh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám