Hlavní obsah

Čínští dělníci vyrábějící pro Apple si výrazně polepšili

CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až o čtvrtinu zvýšil o víkendu mzdy svým čínským dělníkům dodavatel elektronické firmy Apple – tchajwanská společnost Foxconn. Stalo se tak pod tlakem série sebevražd jejích zaměstnanců a skandálu s neúnosnými podmínkami u linek.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnankyně v továrně Foxconnu

Článek

Platy u výrobních linek, kde se montují světoznámé iPady a iPhony, se zvyšují o 16 až 25 procent, čímž podle CNN daleko převýší vládou zaručené minimum v provincii Šenzen. Pracovník po zkušební lhůtě dostane měsíčně 349 až 397 dolarů (6630 až 7500 korun), zatímco minimální mzda činí asi 238 dolarů (4500 korun).

Výrobny Foxconn přitáhly pozornost médií už loni podezřele se množícími sebevraždami zaměstnanců, vyčerpaných neplacenými přesčasy, a četnými zprávami o špatné bezpečnosti práce. List The New York Times v lednu informoval o explozi, jež stála život několik lidí.

Chystá se i audit

Do obřího závodu Foxconnu v Šenzenu, ale také do jiných provozů tento týden vstoupí audit Sdružení za spravedlivé zaměstnávání (FLA).

Členové jeho týmu včetně zástupců Apple se mají vyptávat tisíců zaměstnanců na podmínky jejich práce a odměnu za ni. Asociace je neziskovou organizací financovanou velkými společnostmi včetně Apple, Nike a Adidas. Vznikla v roce 1999 z iniciativy prezidenta USA Billa Clintona s cílem skoncovat s dětskou a nucenou prací.

Později tento rámec přerostla. Apple navíc od roku 2006 uskutečňuje vlastní audit. Nejnovější zpráva z letošního ledna uvádí, že ve více než stu zařízení lidé pracují déle, než činí pracovní doba, a jejich přesčasy nejsou placeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám