Hlavní obsah

Praním špinavých peněz přišlo Rusko o dva bilióny rublů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Zhruba dva bilióny rublů (asi 1,26 biliónu korun) odtekly v loňském roce z Ruska při praní špinavých peněz. Uvedl to podle agentury RIA Novosti první místopředseda vlády Viktor Zubkov.

Foto: Profimedia

Ruské rubly

Článek

Nezanedbatelná finanční ztráta, která odpovídá čtyřem procentům HDP, má podle Zubkova „negativní vliv na ekonomický rozvoj země, snižuje stimuly pro přilákání investic a představuje vážnou hrozbu pro národní bezpečnost“.

Zubkov sdělil, že asi bilión rublů vyvedly ze země společnosti registrované v daňových rájích, jakými jsou středomořský Kypr nebo ostrovní státy Svatá Lucie a Svatý Kryštof a Nevis v Karibiku.

„Podle informací zainteresovaných vyšetřovacích orgánů byly mnohé společnosti založeny pouze proto, aby kryly tyto obrovské finanční transakce,“ doplnil Zubkov, který stojí v čele mezirezortní skupiny zabývající se bojem proti této činnosti.

Pokud jde o praní špinavých peněz v samotném Rusku, přišel stát podle Zubkova neoprávněnými machinacemi v přepočtu přibližně o 32 miliard dolarů (asi 608 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám