Hlavní obsah

Skupina Český aeroholding vydělala přes miliardu

Právo, Jiří Novotný
Praha

Dotvářející se skupina Českého aeroholdingu vytvořila za loňský rok podle předběžných neauditovaných výsledků zisk před zdaněním 1,030 miliardy korun. Celou jednou miliardou se na tom podílelo Letiště Praha.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na zisku aeroholdingu se nejvíce podílelo Letiště Praha

Článek

Právu to sdělil generální ředitel Českého aeroholdingu Miroslav Dvořák. Současně zdůraznil, že bez Českých aerolinií (ČSA) by zisk aeroholdingu přesáhl dokonce 1,3 miliardy Kč.

„ČSA své předběžné výsledky ještě nezveřejnily. Předpokládám však, že jejich loňská ztráta se bude pohybovat kolem 300 miliónů korun,“ uvedl Dvořák.

Jak ujistil, ztrátová už není žádná z dceřiných firem. Czech Airlines Technics vykázala loni zisk 4,35 miliónu korun, charterový dopravce Holidays Czech Airlines vydělal dva milióny, ČSA Services 2,5 miliónu, a Czech Airlines Handling 31,8 miliónu Kč.

Samotná letecká společnost České aerolinie se do aeroholdingu oficiálně začlení až poté, kdy převod jejích akcií schválí vláda. Dvořák očekává, že se tak stane do konce letošního prvního pololetí. Výsledky ČSA jsou však do hospodaření aeroholdingu započítávány už nyní.

Na pravidelných linkách létalo loni z Prahy 49 leteckých společností do 132 destinací. Ruzyně odbavila 11,79 miliónu cestujících, o dvě procenta více než v roce 2010. Tohoto mírného vzestupu se podařilo dosáhnout přesto, že Českým aeroliniím, které se na celkovém počtu odbavených podílely na pražském letišti 38 procenty, klesl meziročně počet pasažérů o 7,5 % na 4,251 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám