Hlavní obsah

Záchrana Řecka má být schválena v pondělí, dluhy se nedaří krotit

Brusel/Atény
Aktualizováno

Mezinárodní věřitelé a ministři financí zemí eurozóny se v zásadě dohodli na záchraně Řecka. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž bude dohoda schválena v pondělí. Atény by si tak měly zajistit i druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 biliónu Kč). Je to naléhavé, 20. března musí Řecko splatit 14,5 miliardy eur.

Foto: ČTK/AP

Chystané reformy na záchranu Řecka jsou v zemi zdrojem napětí a pouličních nepokojů

Článek

"Už jsme skoro tam," řekl jeden ze zdrojů v eurozóně. "Pokud někdo nepřijde s nápadem celou tu dohodu úplně zhatit, mělo by to být schváleno v pondělí," dodal. Původně se mělo jednat už ve středu, ale schůzka byla na poslední chvíli zrušena, protože Řecko neposkytlo garance škrtů a země eurozóny se hádaly. Dokonce se uvádělo, že se jednat bude až na začátku března. [celá zpráva]

Veškeré úsilí se má podle zmíněného zdroje do pondělí zaměřit na to, jak bude Řecko upřednostňovat splátky dluhu a jak si věřitelé pohlídají, že Atény prosadí slíbené reformy. Bude zřejmě založen speciální účet pro splátky dluhů, aby se tyto peníze vyčlenily z celkového rozpočtu země. [celá zpráva]

Návrh některých zemí eurozóny, aby se jednání odložila až na duben a proběhla až po řeckých volbách, nezískal větší podporu.

Zadlužení se nedaří stlačit

Otázkou ale je i dosažení plánovaného snížení zadlužení. Stávající škrty slíbené Aténami zřejmě nestačí.

Snahou celého jednání bylo dosáhnout toho, aby řecký dluh byl do roku 2020 snížen z nynějších 160 procent HDP na 120 procent, jak se domluvili v říjnu lídři zemí eurozóny. Analýza Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu ale ukazuje, že stávající plán umožní snížení jen na 129 procent.

"Závěrečný výsledek nedosahuje cílů říjnové dohody," uvedl jiný představitel eurozóny. Pro některé země by bylo akceptovatelných 125 procent. To by zřejmě přijal i MMF.

Výměna dluhopisů

Zdroje také uvedly, že centrální banky členských zemí eurozóny si výměnu řeckých státních dluhopisů za nové obligace zajistí ještě předtím, než bude dohodnuta výměna se soukromými věřiteli. Je to proto, aby centrální banky neměly žádné vynucené ztráty. Výměnu dluhopisů asi zajistí ECB.

Podle části zdrojů budou centrální banky řecké dluhopisy měnit za účasti ECB v průběhu víkendu. Další zdroj agentuře sdělil, že nové dluhopisy budou mít stejné podmínky, jako mají ty nynější. ECB se k informacím zdrojů nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám