Hlavní obsah

Ceny v lednu výrazně stouply, lidé měli zase o něco hlouběji do kapsy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Meziroční míra inflace v Česku v lednu zrychlila růst na 3,5 procenta po prosincových 2,4 procenta. Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny stouply o 1,8 procenta, zejména kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent a nárůstu cen bydlení. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Potvrdily se tak předpoklady, že ceny od nového roku výrazně vzrostou především jako důsledek zvýšení dolní sazby DPH a každoroční změny regulovaných cen,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit rostou ceny rychleji, než porostou letošní platy.

Jak připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin, inflace je nyní nejvyšší za poslední tři roky. „Vyšší míru inflace jsme naposledy viděli v prosinci 2008, ovšem meziměsíční nárůst je nejvyšší dokonce od ledna 2008. Meziměsíčně tak vzrostly ceny nejrychleji za poslední čtyři roky,“ dodal s tím, že dopad růstu cen nejvíce zasáhne domácnosti důchodců.

Foto: ČTK

Nakupovat se bude méně

V lednu podražily zejména potraviny, nealkoholické nápoje, léky nebo elektřina a plyn. Kvůli dražší ropě a slabší koruně pak vyskočily i ceny pohonných hmot. „Zatímco v předchozích letech byl růst cen velmi umírněný, tak tento rok bude díky daňovým úpravám inflace na vyšších hodnotách,“ připomněl Novák. Zlevnily například oděvy, obuv, přístroje a spotřebiče pro domácnost a elektronika.

Reálné mzdy podle Nováka u většiny domácností stagnují nebo dokonce klesají, což vede k nižší kupní síle obyvatel. To se nejvíce promítá na spotřebním zboží, kde u domácností rostou tendence oddalovat spotřebu do budoucna na úkor současnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám