Hlavní obsah

Skoro v polovině případů byly loni slevy falešné, zjistila inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) prověřovali slevové akce a výprodeje po celý loňský rok a dospěli ke značně nelichotivému zjištění. Z téměř 3500 kontrol totiž nedodrželi obchodníci svoje povinnosti ve zhruba 40 procentech případů. Informovala o tom ČOI na svých stránkách s tím, že celková pokuta dosáhla téměř šest miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Při výprodejních akcích spotřebitelé ve čtyřech případech z deseti nenakoupili tak výhodně, jak očekávali, nebo dostali méně hodnotné zboží, tedy bez náležitých informací,“ sdělil k výsledkům ústřední ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Podle Štěpánka by měli být lidé při nákupech pozorní, požadovat povinné informace a nic nekoupit, když je nedostanou. Dále je dobré si překontrolovat výši platby, stejně jako vyžadovat a poté uschovat řádně vyplněný doklad o koupi pro případ reklamace.

Kontroly se v loňském roce zaměřily plošně na tuzemský maloobchodní trh, včetně internetových obchodů. Při nich byl vydán zákaz prodeje zboží, které nesplňovalo dané požadavky, v celkovém množství 13 379 kusů. Jeho hodnota přesáhla tři milióny korun. Současně byl v rámci kontrolní akce vydán zákaz používání 112 kusů měřidel neodpovídajících daným požadavkům.

„Na základě zjištěných nedostatků uložily jednotlivé inspektoráty 1109 pokut v celkové výši 5 932 400 korun,“ uvedla ČOI s tím, že hlavní nedostatky spočívaly v porušování informačních povinností o ceně, nesprávném účtování a užívání nekalých obchodních praktik.

Reklama

Výběr článků

Načítám