Hlavní obsah

HDP poklesl na konci loňska u eurozóny i Evropské unie

– Brusel

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie i eurozóny v posledních třech měsících loňského roku mezičtvrtletně klesl shodně o 0,3 procenta. Ve svém prvním odhadu to uvedl Evropský statistický úřad (Eurostat). Meziročně v posledním čtvrtletí HDP unie vzrostl o 0,9 procenta a o 0,7 procenta u eurozóny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě ve třetím čtvrtletí si ekonomika EU i eurozóny držela podle Eurostatu mezičtvrtletně růst, byť velmi mírný. V případě unie dosahoval 0,3 procenta, v případě eurozóny 0,1 procenta. Výsledky jsou v souladu s očekáváními ekonomů. Jde o první mezičtvrtletní propad od druhého čtvrtletí 2009, kdy vrcholila globální finanční krize.

Největší mezičtvrtletní propad na konci loňska připadl Portugalsku (o 1,3 procenta), největší růst naopak mělo Slovensko (o 0,9 procenta). Meziročně poklesl HDP nejvíc u Řecka (o sedm procent). Klesly i ekonomiky Itálie a Kypru (shodně o 0,5 procenta), Nizozemska (o 0,7 procenta) a Portugalska (o 2,7 procenta).

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávají, že během letoška ekonomika eurozóny klesne o 0,4 procenta a k růstu se vrátí v příštím roce. Propad pro letošek ve výši 0,5 procenta pro eurozónu předpovídá i Mezinárodní měnový fond.

Reklama

Výběr článků

Načítám