Hlavní obsah

Čínská centrální banka hodlá investovat do eurozóny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína bude i nadále pokračovat v investicích do dluhopisů eurozóny. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova guvernéra čínské centrální banky Čou Siao-čchuana.

Foto: ČTK/AP

Článek

Čou Siao-čchuan uvedl na setkání se zástupci Evropské unie během summitu Číny a EU, že Čína a další země jako Brazílie, Rusko nebo Indie čekaly na správný čas, aby pomohly 17člennému evropskému bloku, který se potýká s dluhovou krizí.

Podle guvernéra je nicméně třeba, aby Evropa nabízela lákavější investice. „Doufáme, že eurozóna a EU budou moci nabídnout nové investiční produkty, které se stanou užitečnými pro čínsko-evropskou spolupráci,“ sdělil guvernér.

Guvernér tak v podstatě zopakoval nedávná slova premiéra Wen Ťia-paa, že Čína je připravena hrát významnější roli při řešení evropských dluhových problémů a bude i nadále investovat do eurozóny. Podrobnosti však ani jeden z vysokých činitelů nijak blíže neupřesnil.

Čína drží devizové rezervy ve výši 3,2 biliónu dolarů (asi 60,8 biliónu korun), což dává naději na záchranu některých krizí zmítaných evropských zemí. Peking se však zdráhá přijmout pevnější finanční závazky, ačkoli opakovaně říká, že podporuje stabilní euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám