Hlavní obsah

Česká ekonomika se i přes loňský růst ocitla v recesi

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Domácí ekonomika loni meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Ve čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) meziročně stoupl o 0,5 procenta. Mezičtvrtletně HDP naopak o 0,3 procenta klesl a Česko se tak technicky ocitlo v recesi, protože HDP se snížil dvě čtvrtletí po sobě.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trhy počítaly s meziročním růstem o 0,6 procenta a s mezičtvrtletní stagnací, takže dnešní čísla jsou velkým zklamáním,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. O to, že si česká ekonomika nestála loni ještě hůře, se zasloužilo především zrychlení spotřeby koncem roku vlivem zvýšení DPH od 1. ledna 2012.

„V dalších kvartálech se pravděpodobně bude tempo domácí ekonomiky pomalu zpomalovat a v tom lepším případě se bude stabilizovat nad stagnací,“ domnívá se Volf s tím, že horší scénář by znamenal pád do červených čísel.

„Česká ekonomika v současnosti není v nejlepší kondici. Průmysl sice stále roste, ale jen v řádu několika málo procent,“ informoval analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

V ještě horší situaci je podle Kozuba stavebnictví. Tomu se dlouhodobě nedaří a v letošním roce doslova živořilo. „Většinu roku se propadalo do stále hlubší deprese, kterou opticky vylepšil až prosinec,“ doplnil Kozub. Prosinec byl ale růstový v meziročním srovnání jen díky propadu v předchozím roce a vyšší poptávce po bytech kvůli změně DPH.

Ekonomiku potáhne export

Spotřebitelská poptávka během roku klesala s tím, jak se zvyšovala nezaměstnanost. V tomto ohledu se podle Volfa nic nezmění ani v dalších měsících. „Domácí nezaměstnanost je už nad devíti procenty a podle všeho půjde výše,“ připomněl Volf. Obavy firem z nabírání dalších zaměstnanců a případně další zeštíhlení státního aparátu může tak nasměrovat nezaměstnanost k 10 procentům, což opět o něco sníží sílu spotřebitelské poptávky.

„Pokud počítáme s nízkou spotřebitelskou poptávkou, vládními škrty a tedy nízkými investicemi, pak nám prakticky zbude pouze export, který táhne domácí ekonomiku,“ předpovídá Volf. Při dalším zpomalení Německa to však bude velký problém.

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,2 procenta, za celý loňský rok pak zrychlila o tři procenta. Čísla byla mírně lepší než očekávání trhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám