Hlavní obsah

O pomoci Řecku se bude jednat v březnu, některé země jsou pro bankrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Eurozóna chce se schválením další pomoci pro Řecko počkat až na následující summit EU, který se uskuteční 1. a 2. března. Odklad vážně ohrožuje plány na zapojení soukromých věřitelů do záchrany jihoevropské země, uvedl ve středu deník Financial Times. Eurozóna je ohledně pomoci stále rozdělena. Řecku tak hrozí bankrot.

Foto: Yves Herman , Reuters

Zleva: šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová na summitu v Bruselu

Článek

Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker v úterý večer ohlásil, že středeční setkání skupiny ministrů financí eurozóny, které předsedá, se odkládá, protože Řecko ještě nedalo garance ohledně škrtů schválených v neděli v parlamentu. [celá zpráva]

Podle listu Financial Times to však nebyl jediný důvod. Vysoký představitel eurozóny pravil, že sama eurozóna je rozdělena ohledně poskytnutí pomoci. Finové, Nizozemci, a dokonce i Němci jsou proti půjčce.

Část zemí se staví proti poskytnutí druhého úvěru. "Lidé skutečně zvažují, zda poskytnutí dalších prostředků lidem v Řecku je správné, když nedokážou zavést požadovaná opatření," řekl listu nejmenovaný vysoký představitel eurozóny.

Bankrot Řecka nemusí být tragédií

Evropský komisař pro hospodářství Olli Rehn, který se měl schůzky také zúčastnit, už varoval před neposkytnutím půjčky. Pokud Řecko padne, bude to mít podle něj zničující důsledky. Rehn má podporu Francie a Evropské centrální banky.

Jak ale pravil vysoký představitel eurozóny: "Blížíme se k pádu. Německo, Finsko a Nizozemsko ztratily trpělivost."

Někteří představitelé eurozóny jsou přesvědčeni, že pád Řecka by už nebyl katastrofou. Německý ministr financí Wolfgang Schäube v pondělí řekl, že eurozóna "je lépe připravena než před dvěma lety".

O den dříve německý ministr hospodářství Philipp Roesler sdělil, že takový konec "už ztratil hodně ze své hrůznosti". Podobně se vyjádřili i nizozemští a lucemburští představitelé. Trhy by to podle nich ustály a otřes by byl jen mírný.

Bič na Řeky

Německo už v lednu přišlo s ideou, že by se ustavil rozpočtový komisař pro Řecko, který by mohl vetovat výdaje v zemi. To bylo pro hrdé Řeky nepřijatelné. Francie pak přišla s návrhem, že by se pomoc rozdělila a část šla do fondu, z něhož by se splácely půjčky. [celá zpráva]

I komentátor listu Financial Times Wolfgang Münchau si myslí, že by bylo lépe, kdyby Řecko a Portugalsko zbankrotovaly. Poukazuje na neustálé neplnění slibů, k nimž se Řecko zavázalo. [celá zpráva]

Pokud Řecko nedostane druhou půjčku ve výši 130 miliard eur, zbankrotuje. V březnu má splatit 14,5 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám