Hlavní obsah

Řecká ekonomika se v loňském posledním čtvrtletí výrazně propadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká ekonomika zrychlila ve čtvrtém čtvrtletí meziroční propad na sedm procent z pětiprocentního tempa ve třetím čtvrtletí. Uvedla to agentura AP s odkazem na předběžné a sezónně neupravené údaje řeckého statistického úřadu.

Foto: ČTK/AP

Nepokoje v centru Atén kvůli jednání parlamentu o škrtech

Článek

„Řecká ekonomika mezikvartálně poklesla o 5,1 procenta, což odpovídá anualizovanému poklesu o zhruba 22 procent,“ sdělil analytik Václav Franče z Raiffeisenbank. To je podle něj ještě hlubší propad, než byl zaznamenán v Pobaltí v roce 2009, kde nejhlubší poklesy činily necelých 20 procent.

„V Pobaltí byl takovýto pokles doprovázen škrty mezd okolo 20 procent, takže se dá odhadovat, že to horší teprve Řecko ještě čeká,“ domnívá se Franče.

Řecko loni zažívalo hlubokou recesi už čtvrtý rok za sebou. Hrubý domácí produkt od konce roku 2008 klesal každé čtvrtletí s výjimkou prvního čtvrtletí roku 2010. V loňském roce zažila země nejhlubší propad v prvních třech měsících, kdy HDP klesl o osm procent.

Lehký ekonomický růst nejdřív příští rok

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) loni v listopadu předpověděla, že řecká ekonomika se za rok 2011 propadne o 6,1 procenta a letos bude pokračovat v poklesu tempem tří procent. Ke slabému růstu by se mělo Řecko podle OECD vrátit nejdříve v roce 2013.

V neděli řecký parlament schválil další úspory a reformy, které jsou podmínkou pro to, aby země mohla dostat druhý úvěrový balík ve výši 130 miliard eur (asi 3,3 biliónu korun). Jihoevropskou zemi drtí pravidelné stávky proti úsporným opatřením a vysoká nezaměstnanost, především mezi mladými lidmi.

Podle posledních informací Národní konfederace řeckých obchodníků vzrostly škody v souvislosti s dvoudenní generální stávkou, která se uskutečnila v pátek a sobotu. Jen v Aténách bylo poškozeno 153 obchodů, z toho 45 jich bylo naprosto zničeno. V úterý pak byly hlášeny výtržnosti v západořeckém městě Agrinio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám