Hlavní obsah

Vesnice ve Španělsku se vrátila k pesetám, chce nakopnout ekonomiku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská vesnice Villamayor de Santiago, která se nachází 80 kilometrů jihovýchodním směrem od Madridu, se na nějaký čas vrátila k platbě pesetami. Informoval o tom server Mail Online s tím, že důvodem je snaha nastartovat její churavějící místní hospodářství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obchodníci v této vesnici se zhruba 2500 obyvateli využili skutečnosti, že mnoho lidí zde drží ještě původní měnu – pesety. Nechtějí se jich zbavit z obavy, že euro, zavedené v pyrenejské zemi před deseti lety, by mohlo padnout. V posledních měsících jim situace v souvislosti se zuřící evropskou dluhovou krizí dává za pravdu.

Obyvatelé vesnice, kde třetina jich nemá zaměstnání, utratili ve 30 obchodech od počátku ledna pesety v přepočtu za 6000 eur (asi 150 000 korun). Jakmile „pesetová“ akce v únoru skončí, tržby se v Madridu přemění na eura a jednotliví prodejci se poměrově podělí o tržbu. Může to být příklad pro další španělská města a městečka.

Pesetová pojistka

Podle odhadů španělských bank mají tamní domácnosti doma ulité pesety v celkové hodnotě 1,7 miliardy eur (asi 42,5 miliardy korun). Tato vysoká suma je dána tím, že španělská centrální banka nestanovila přesný termín, do kdy mají být pesety za eura směněny. V průzkumu z loňského roku se 70 procent Španělů vyjádřilo v tom smyslu, že nevidí žádný prospěch v zavedení jednotné evropské měny.

Španělsko se potýká se značnými problémy. Ceny základních potravin vystoupaly od roku 2002 o 43 procent. Zemi navíc způsobuje potíže obří nezaměstnanost, která dosahuje 23 procent. Sílí hlasy, že Španělsko bude muset požádat dokonce o mezinárodní finanční pomoc, jako již učinilo Řecko, Irsko a Portugalsko. Nová vláda v čele s premiérem Marianem Rajoyem hodlá zavést četná úsporná opatření ke zlepšení stavu veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám