Hlavní obsah

Zisk Skansky se v Česku a na Slovensku propadl o 93 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Některé ztrátovější projekty z minulých let a celková krize stavebnictví způsobily, že se čistý zisk české a slovenské pobočky přední stavební firmy Skanska loni meziročně propadl o 93 procent na 67 miliónů korun. Provozní zisk spadl o 87 procent na 155 miliónů korun. Klesly i tržby společnosti, konkrétně o 19 procent na 19,5 miliardy korun.

Článek

„Tento výsledek je způsoben zejména nutností sanovat v loňském roce problémy z minulosti. Museli jsme vytvořit opravné položky a rezervy na některé projekty realizované před rokem 2008,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Skansky Dan Ťok s tím, že na těchto projektech dochází k plnění záručních závazků a řešení dalších problémů.

Hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku oznámila minulý týden i mateřská firma Skansky. Stejnojmennému koncernu ze Švédska vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí 2011 zisk před zdaněním asi o šest procent na 1,33 miliardy švédských korun (asi 3,8 miliardy korun).

Původem švédská Skanska je jednou z největších stavebních firem na světě. Kromě Česka, Slovenska a Skandinávie působí například v USA, Jižní Americe nebo Velké Británii.

Další velké stavební firmy podnikající v Česku dosud hospodářské výsledky za loňský rok nezveřejnily. Společnosti Metrostav a Strabag zatím jen sdělily, že za rok 2011 očekávají přibližně stejné tržby jako předloni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám