Hlavní obsah

Moody's upravila rating devíti zemím EU, pokleslo i Slovensko

Londýn

Ratingová agentura Moody's v pondělí upravila hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemím Evropské unie. Francie, Velká Británie a Rakousko si sice uchovaly nejlepší rating AAA, ale výhled jejich ekonomik byl označen za negativní. Šest zemí si o stupínek pohoršilo, mimo jiné Itálie, Španělsko, Portugalsko nebo Slovensko. Moody's o tom informovala na svém webu.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Moody's udělila horší známku skupině jihoevropských zemí, které se potýkají s hospodářskými problémy a vysokou zadlužeností. Itálie má nyní stupeň A3 z původního A2, Portugalsko Ba3 z Ba2 a Španělsko kleslo o dva stupně z A1 na A3. O jeden stupeň si pohoršily také Malta, Slovinsko a Slovensko (nyní A2). Všechny tyto země mají výhled negativní.

Agentura úpravu vysvětlila jako reakci na citlivost zemí k rostoucím finančním a makroekonomickým rizikům vycházejícím z krize v eurozóně. Agentura DPA v této souvislosti poznamenala, že Německo protentokrát ze známkování vyvázlo bez následků.

Zhoršený rating zpravidla znamená, že státy musí za získané úvěry platit věřitelům vyšší úroky. Je také varováním pro případné investory, že ekonomika daných zemí čelí problémům.

Agentura Standard & Poor's již v lednu vyvolala šok, když Francii a Rakousku odebrala premiantské hodnocení AAA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám