Hlavní obsah

Soud uznal vinným z travičství americký biotechnologický kolos Monsanto

– Lyon

Francouzský soud zasadil nepříjemnou ránu firmě Monsanto, když ji v pondělí uznal vinnou ze způsobení chemické otravy francouzskému zemědělci. Rozsudek pravděpodobně spustí vlnu dalších obžalob vůči biotechnologickému kolosu z USA, který produkuje mimo jiné pesticidy a geneticky upravené osivo a sazenice.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sedlák Paul Francois obvinil podle agentury Reuters Monsanto z toho, že se nadýchal v roce 2004 výparů z prostředku Lasso na hubení plevele, který Monsanto vyrábí, a následkem toho trpí neurologickými potížemi. Firma podle něj dostatečně nevarovala před možnými riziky při používání pesticidu.

U jiných podobných žalob se nedařilo prokázat přímou souvislost mezi produkty firmy Monsanto a vzniklými zdravotními následky.

„Jsem naživu, ale nemálo zemědělců bylo obětováno a umírá,“ prohlásil sedmačtyřicetiletý Francois. On a další farmáři, kteří trpí zdravotními problémy vytvořili sdružení, aby obhájili svá práva a prokázali spojitost s používání pesticidů.

Ve Francii se objevuje od roku 1996 každoročně na 200 nahlášených případů zdravotních potíží, které mohou mít souvislost s používáním pesticidů. Ale tato souvislost se za posledních deset let podařila prokázat jen v 47 případech. Francois byl uznán invalidou až z rozhodnutí soudu.

Firma Monsanto musela stáhnout prostředek Lasso, který uškodil panu Francoisovi, na základě direktivy EU v roce 2007. Některé země si vynutily stažení prostředku již předtím. Celkově dochází k omezování používání pesticidů.

Reklama

Výběr článků

Načítám