Hlavní obsah

Schodek agrárního obchodu byl loni historicky nejvyšší

Praha
Aktualizováno

Agrární zahraniční obchod ČR dosáhl loni historicky nejhoršího výsledku. Schodek se meziročně prohloubil o 97 miliónů korun na 34,7 miliardy. Uvedl to Zemědělský svaz ČR, čísla vycházejí z celní statistiky Českého statistického úřadu.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dovezeno bylo zemědělských produktů a potravin za rekordních 155,5 miliardy korun, což bylo o 15,5 miliardy více než předloni. Historicky nejvyšší byl také vývoz, jehož hodnota dosáhla 120,7 miliardy korun.

Nejvyššího schodku, 14,3 miliardy korun, dosáhl obchod s masem a droby. Deficit se proti roku 2010 prohloubil o 1,6 miliardy korun. Dovezeno bylo do Česka masa za bezmála 19,5 miliardy korun. Tuzemská výroba masa dlouhodobě klesá, domácí spotřeba se přitom v posledních letech výrazněji nemění. Pokles produkce je tak čím dál více nahrazován dovozem.

Foto: ČTK

„Vláda a ministerstvo zemědělství musí využít všechny nástroje na podporu živočišné výroby, a to včetně vyplacení národních doplňkových plateb TOP UP a maximálního využití národních podpor," je přesvědčen předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Dovoz roste rychleji než vývoz

Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1994. Nejhorší bylo loni, kdy zemědělsko-potravinářský zahraniční obchod České republiky skončil s deficitem 34,6 miliardy korun. Agrární dovoz roste dlouhodobě rychleji než vývoz stejných kategorií zboží z Česka do zahraničí.

Podle předloňského vyjádření ministerstva zemědělství by dlouhodobě pasivní saldo agrárního zahraničního obchodu nemělo být posuzováno negativně, neboť vychází z postavení ČR jako průmyslové země. Agrární komora naproti tomu upozorňuje na to, že potravinová soběstačnost státu bude s rostoucí světovou populací a možnými nečekanými událostmi stále důležitější.

Reklama

Výběr článků

Načítám