Hlavní obsah

Olympus je ve velké ztrátě, japonská ekonomika se propadá

Novinky,
Tokio

Japonský výrobce kamer Olympus podle BBC v pondělí ohlásil za posledních devět měsíců loňského roku gigantickou ztrátu ve výši 33 miliard jenů (cca 11 miliard korun). Ve stejnou dobu měl v roce 2010 zisk 5,8 miliardy jenů. Olympus už loni přiznal, že měl několik let ztráty, které ale maskoval. Japonská ekonomika se v posledním kvartálu loňského roku propadla více, než se čekalo.

Foto: Reuters

Olympus

Článek

Skandál s maskováním ztrát Olympusu propukl loni v říjnu. Potopil akcie firmy na poloviční hodnotu. Společnost kvůli tomu nechala soudně stíhat 19 lidí ze svého vedení, kteří se na maskování ztrát podíleli.

Olympus ale v lednu vyhrál jednu velkou bitvu, když jeho akcie nebyly vyřazeny z tokijské burzy. Dostal však pokutu deset miliónů jenů za falšování hospodářských výsledků.

Olympus se dostal do problémů v posledních deseti letech, kdy se trh s digitálními fotoaparáty propadal kvůli nástupu mobilních telefonů vybavených fotoaparátem.

Olympus ale ovládá 70 procent trhu s lékařskými endoskopy a kvůli tomu je o společnost velký zájem ze strany jiných firem.

O vstup do Olympusu má zájem právě kvůli podílu na trhu s přístroji pro zdravotnictví společnost Sony. Ráda by v něm získala podíl kolem dvaceti až třiceti procent a pronikla tak do nové oblasti. [celá zpráva]

I sama Sony je v červených číslech. Svou čistou ztrátu za finanční rok končící letošním posledním březnovým dnem odhaduje na 220 miliard jenů.

Zájem o Olympus ale má i firma Fujifilm, která vyrábí nejen filmy a fotografické aparáty, ale také působí v oblasti lékařských zařízení. Na trhu endoskopů má 15 procent. Fuji také vyrábí zařízení pro radiodiagnostiku a filmy pro rentgeny. [celá zpráva]

U Fujifilmu by ale mohl mít námitky antimonopolní úřad.

Propad japonské ekonomiky

Výkon japonské ekonomiky v posledních třech měsících loňského roku poklesl ve srovnání se třetím čtvrtletím o 0,6 procenta. Meziroční kvartální propad ekonomiky země vycházejícího slunce činil v posledním čtvrtletí 2,3 procenta. Původně se čekalo, že bude 1,4 procenta. Čísla jsou velkou ranou snaze Japonska zotavit se po loňském zemětřesení z 11. března.

„Ekonomika se zpomalila více, že se čekalo,“ řekl Martin Schulz z Výzkumného institutu společnosti Fujitsu. „Velký dopad na ekonomiku mělo zpomalení exportu,“ vysvětlil příčiny.

Důvodem propadu je pokles zájmu evropských trhů. Zpomalil ale i růst čínské a indické ekonomiky a s tím poklesl dovoz. Komplikaci způsobily i záplavy v Thajsku, kde se vyrábějí některé komponenty pro japonské automobily i pro elektroniku. [celá zpráva]

K zhoršení exportu ale kromě celosvětové krize velkou měrou přispělo i posílení jenu vůči dolaru o sedm procent za posledních devět měsíců loňského roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám