Jak vyplývá z testu, za závažné zjištění je považován zejména nález Salmonelly enteritidis ve Zlatém kuřeti z Vodňan, které nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje. Ve všech kuřatech byly přítomny bakterie Staphylococcus aureusEscherichia coli, v 15 termotolerantní kampylobaktery a v osmi byla prokázána Listeria monocytogenes.

„Jakkoli se v případě Zlatého kuřete jedná o závažný nález, je třeba vědět, že po náležité kuchyňské úpravě nezpůsobí konzumace drůbežího masa onemocnění,“ uklidňuje šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová s tím, že zjištěné hodnoty ostatních bakterií korespondují s obvyklými nálezy u kuřat.

Hygiena na prvním místě

Podle Rozové je nezbytné, aby lidé při jakékoli manipulaci se syrovým drůbežím masem důsledně dodržovali hygienu. Jen tak lze podle ní zabránit případným zdravotním komplikacím.

Časopis dTest se rovněž zajímal o vodu v kuřatech, jejíž přirozený obsah se může zvýšit v průběhu chlazení. Všímal si i obsahu tuku a zaměřil se i na podíl nasycených mastných kyselin. Jejich pravidelná konzumace totiž může vést ke zvýšenému riziku srdečně-cévních onemocnění. Nejnižší obsah tuku a současně i nejnižší obsah nasycených mastných kyselin mělo bio kuře společnosti Biopark.