Hlavní obsah

Eurozóna nový záchranný balík pro Řecko zatím neschválila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministři financí eurozóny druhému záchrannému balíku půjček pro Řecko ani přes shodu tamních politiků na reformách a dohodu Atén se soukromými věřiteli na dobrovolném seškrtání řeckého dluhu zatím zelenou nedali. Vyplynulo to ze slov šéfa Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera po skončení jednání, podle kterého si ke schválení pomoci eurozóna stanovila několik podmínek.

Foto: ČTK/AP

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker (vlevo) a řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Článek

Balík úvěrů by měl mít podle předchozích informací výši 130 miliard eur. Bez souhlasu eurozóny Řecku hrozí v březnu neřízený bankrot.

"Neměli jsme všechny potřebné elementy na stole, abychom mohli přijmout rozhodnutí," řekl Juncker.

Eurozóna dala Řecku několik podmínek, které je třeba naplnit, aby mohla dát novému programu půjček zelenou. Pokud je Řekové splní, pak by o druhém záchranném programu mohli ministři rozhodnout ve středu, na kterou Juncker podmíněně svolal další mimořádné jednání.

Další návrhy na úspory

Jednou z podmínek je to, že řecký parlament musí v neděli schválit dohodnutá úsporná opatření. Řečtí politikové také podle Junckera musí jasně prokázat, že podpoří tato opatření i po blížících se parlamentních volbách. Řekové budou muset rovněž přijít s návrhy dalších úspor ve výši 325 miliónů eur v letošním roce ve strukturálních výdajích, aby bylo možné dosáhnout požadované výše dluhu.

Tyto podmínky jsou podle něj nezbytné k tomu, aby eurozóna dala souhlas s druhým úvěrovým balíkem. Juncker po "živé" debatě ministrů, jak ji sám charakterizoval, zdůraznil, že řečtí zákonodárci podle něj potřebné kroky schválí.

Dlouho zpožďovaná dohoda řeckých politiků byla oznámena nedlouho před začátkem nočního mimořádného zasedání ministrů financí eurozóny. Na to, že shoda na spuštění programu nebude, ukazovala už vyjádření ministrů při příjezdu na zasedání.

"Řecko musí zavést to, co ještě nezavedlo z prvního programu předtím, než můžeme rozhodnout o druhém," řekl třeba před jednáním německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Masivní protesty

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos kolegy informoval o rámcové dohodě mezi Aténami a zástupci soukromých věřitelů, na dobrovolném seškrtání řeckých dluhů. Privátní sféra by měla odepsat až 70 procent řeckých dluhopisů. To by mělo o zhruba 100 miliard eur snížit masivní dluh Řecka, který dosahuje zhruba 350 miliard eur.

Plánované reformy v Řecku, kde nezaměstnanost už přesáhla 20 procent, vyvolávají masivní protesty. Odbory na pátek a sobotu vyzvali k 48hodinové generální stávce. Dohoda zástupců hlavních řeckých politických stran počítá mimo jiné s masivním omezením investic do infrastruktury, snížením výdajů na výplatu důchodů nebo omezení příspěvků na léky. O 22 procent se sníží minimální mzda.

Eurokomisař pro měnové záležitosti připustil, že času není nazbyt. Stále je ale prý možné stihnout vše tak, jak bylo plánováno, aby se podařilo vyhnout neřízenému bankrotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám