Hlavní obsah

Zisk Daimleru se loni vyšplhal na rekord

Stuttgart

Německý automobilový koncern Daimler, který vyrábí například vozy Mercedes-Benz, v loňském roce zvýšil čistý zisk o 29 procent na rekordních šest miliard eur (asi 150 miliard korun). Rekordní loni byly rovněž jeho tržby a prodej. Uvedla to agentura AFP.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Šéf Daimleru Dieter Zetsche

Článek

„Skupina v roce 2011 dosáhla historicky nejlepších výsledků u prodeje, tržeb a provozního i čistého zisku. K tomuto úspěchu přispěly všechny naše divize,“ uvedl generální ředitel společnosti Dieter Zetsche. Každý ze zaměstnanců by měl obdržet zvláštní bonus ve výši 4100 eur (asi 102 500 korun).

Daimler loni zvýšil celkový prodej o 11 procent na 2,1 miliónu vozů. Jeho tržby stouply o devět procent na 106,5 miliardy eur. Prodej divize osobních vozů Mercedes-Benz Cars, která zahrnuje značky Mercedes-Benz, Maybach a Smart, vzrostl o osm procent na téměř 1,4 miliónu vozů.

Konkurence se má mít na pozoru

Daimler vyrábí kromě osobních automobilů rovněž nákladní vozy, v jejichž produkci je světovou jedničkou. Společnost v listopadu oznámila, že během dvou let ukončí výrobu superluxusních vozů Maybach, která je již řadu let ztrátová.

Německý časopis Manager Magazin minulý měsíc uvedl, že Daimler plánuje do roku 2020 více než zdvojnásobit prodej luxusních vozů Mercedes na 2,7 miliónu aut ročně. Zetsche již v září upozornil, že automobilka hodlá do roku 2020 předstihnout v prodeji domácí konkurenty BMW a Audi, a stát se tak jedničkou na světovém trhu s luxusními automobily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám