Hlavní obsah

Letadla z Ostravy do Vídně už létat nebudou

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Minimálně do konce zimní sezony přeruší letecká společnost Central Connect Airlines (CCA) provoz na lince Ostrava – Vídeň. Letiště Leoše Janáčka (LLJ) z toho důvodu přijde o jedinou mezinárodní linku. Od 25. února tak bude z ostravského letiště v Mošnově vypravován už jen jeden pravidelný letecký spoj, a to do Prahy.

Článek

„Hlavním důvodem přerušení provozu na lince Ostrava – Vídeň je aktuální situace firmy a potřeba posílit spolupráci s ČSA na jiných linkách,“ zdůvodnil obchodní ředitel CCA Petr Mück. Z Ostravy se do Vídně létá od listopadu 2005, za tu dobu je její vytíženost přes 60 procent. Ročně linku využilo 12 až 15 tisíc cestujících.

Co Mück myslel aktuální situací ve firmě, není jasné. Společnost CCA patřící Daneši Zátorskému se však už delší čas potýká s finančními problémy. Krajský soud v Ostravě řešil v posledních měsících několik návrhů na insolvenci, všechny ale byly staženy, protože firma pohledávky zaměstnancům nebo obchodním partnerům krátce po podání návrhu uhradila.

Podle obchodního ředitele letecké společnosti rozhodlo přerušení linky na trase Ostrava – Vídeň nepřímo o osudu linky Vídeň – Sliač. Provoz, který měl být zahájen letos v květnu, tak nebude vůbec spuštěn.

Mezi Prahou a Ostravou se létá častěji

Jak CCA upozornilo, došlo naopak od úterý 7. února ke zvýšení počtu letů mezi Ostravou a Prahou, a to na čtyři spoje denně. Od 4. března pak CCA bude pro potřeby ČSA nasazovat druhé letadlo na linkách Ljubljana – Praha, Praha – Berlín a od května má být nasazeno do provozu třetí letadlo na linkách Praha – Hannover, Praha – Záhřeb a Praha – Poznaň.

„Po nasazení tři letadel očekáváme nárůst počtu přepravených cestujících na 15 tisíc měsíčně, přičemž v současnosti jich není ani třetina,“ sdělil Mück.

Pokles cestujících i nákladu

LLJ klesl loni počet přepravených cestujících o více než šest tisíc. Zatímco v roce 2010 prošlo odbavovací halou letiště 279 973 cestujících, loni to bylo 273 563 pasažérů. K poklesu pasažérů došlo vloni oproti roku 2010 pouze na pravidelných linkách, a to ze 79 218 na 68 098. Naopak mírný nárůst cestujících zaznamenaly charterové lety. Těch loni využilo 203 789 lidí.

Obdobný pokles jako u pasažérů zaznamenalo LLJ také u přepravy nákladu. Celkové cargo kleslo z předloňských 1926,5 tuny na 1767,1 tuny. U pravidelného carga je meziroční rozdíl ještě větší, a to 202 tun, když loni si letiště připsalo 1500,5 tuny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám