Hlavní obsah

Čepru svitla naděje ve sporu o obří pohledávku

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Znovu na začátek vrátil ve čtvrtek Ústavní soud (ÚS) spor o obří pohledávku 2,6 miliardy korun. Od společnosti Čepro ho měla vymáhat neprůhledná firma se sídlem v Lichtenštejnsku Global Licence and Services Establishment. ÚS ale vyslyšel námitky Čepra, které pohledávku označuje za fiktivní a vykonstruovanou.

Článek

Spor samotný se netýká pohledávky jako takové, ale toho, kdo bude její platnost u soudu uplatňovat. Lichtenštejnská firma pohledávku získala po několika zahraničních transakcích. Tomu se Čepro bránilo a upozorňovalo, že takovýmito vynalézavými procesními triky se zastírá pravý původ pohledávky.

Na případu už také roky pracuje policie, soudy sice v minulosti rozhodly o oprávněnosti pohledávky, jejich verdikt ale před čtyřmi lety zvrátil také ÚS. Dal tehdy za pravdu stížnosti Čepra, podle kterého soudy o povinnosti zaplatit rozhodly jen kvůli tomu, že bývalá pracovnice podniku úmyslně schovávala soudní obsílky. Čepro tak o procesu nevědělo a nemohlo se bránit.

„Bude to znamenat jen to, že se bude zkoumat, zda do sporu může vstoupit nový účastník nebo ne. Na samotné rozhodnutí ve věci samé to nemá žádný vliv, je to jen další zdržení celého sporu,“ prohlásil advokát lichtenštejnské firmy.

„Je to významný dílčí úspěch v soudním sporu, ve kterém jde o ochranu téměř tří miliard korun z peněz daňových poplatníků. Je to povzbuzení i v tom směru, že jsme se od počátku vydali v ochraně zájmů Čepra správným směrem. Pohledávka je fiktivní, vykonstruovaná a nemá žádný materiální základ,“ zaradoval se naopak advokát Čepra.

Peníze údajně chtěla v minulosti z Čepra podvodně vylákat i skupina kolem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře.

Reklama

Výběr článků

Načítám