Hlavní obsah

Německá banka nabízí muslimům investice v souladu s koránem

DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro věřící muslimy platí zvláštní pravidla pro to, kam smějí vkládat své peníze. Německá banka WestLB z Düsseldorfu na to v rámci programu Islamic-Strategie-Index-Zertifikat zareagovala nabídkou firem, kam muslim může vložit své peníze, aniž by porušil korán.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Korán totiž muslimovi zakazuje jako nemorální čin investovat do podniků, které podnikají v rozporu s právem šaríja – tedy do firem, jež získávají peníze pomocí úroků, pojišťováním, výrobou a prodejem alkoholu, tabákových výrobků, vepřového masa, nebo které vydělávají na zbraních či investují do zábavního průmyslu.

Od konce ledna je na burzách ve Frankfurtu nad Mohanem a ve Stuttgartu nabídka společností, jejichž činnost je v souladu s koránem – jejich zadlužení nesmí překročit 30 procent z kapitálu.

Podle listu Die Welt mezi podniky konformní s koránem patří výrobky firem Adidas, chemického koncernu BASF, farmaceutického Bayeru, Deutsche Post, energetických firem E. ON a RWE, Siemensu a dalších.

Investoři od těchto firem obdrží certifikát a podle Ústřední rady muslimů v Německu se mírně podílejí také na charitě – pět procent z hodnoty dividend jde na účet veřejně prospěšné společnosti, kterou vybere WestLB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám