Hlavní obsah

ČSOB kvůli Řecku přišla o 2,5 miliardy, tratí i její belgická matka

Brusel
Aktualizováno

Československá obchodní banka (ČSOB) zaznamenala loni meziroční pokles čistého zisku o 17 procent na 11,17 miliardy korun. Důvodem bylo jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů. Propad zisku se nevyhnul ani belgické bankovní a pojišťovací skupině KBC, která ČSOB vlastní.

Článek

Kvůli jednorázovému znehodnocení dluhopisů jihoevropské země ČSOB odmazala z čistého zisku 2,5 miliardy korun. ČSOB drží řecké státní dluhopisy v nominální hodnotě 177 miliónů eur (asi 4,4 miliardy korun). Banka nemá žádné irské ani portugalské dluhopisy. Účetní hodnota italských dluhopisů v jejím držení je 940 miliónů korun a u španělských dluhopisů je to 610 miliónů korun.

Podstatně hůř dopadla KBC, které se za čtvrté čtvrtletí loňského roku propadl meziročně čistý zisk o 40 procent na 437 miliónů eur (asi 10,8 miliardy korun). Důvodem byla pokračující snaha banky zbavovat se rizikových investic a vytvářet rezervy proti řeckým dluhopisům.

Hospodaření KBC negativně ovlivnila především nutnost vytvářet rezervy na ztrátové úvěry v Maďarsku a v Irsku. Zhruba 85 miliónů eur před zdaněním banka odečetla z hodnoty portfolia řeckých státních dluhopisů.

Za celý loňský rok banka vytvořila čistý zisk pouze 13 miliónů eur (asi 322,4 miliónu korun), o rok dříve přitom vydělala asi 1,86 miliardy eur (asi 46,1 miliardy korun). KBC dostala za finanční krize v letech 2008 až 2009 od belgické vlády státní pomoc v objemu sedm miliard eur (asi 173,6 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám