Hlavní obsah

Německý vývoz loni poprvé překonal hranici biliónu eur

Berlín
Aktualizováno

Hodnota německého exportu v loňském roce poprvé v historii překonala bilión eur (asi 25 biliónů korun). Vyplývá to z údajů německého statistického úřadu. V samotném prosinci se však vývoz meziměsíčně snížil o 4,3 procenta, což podle agentury Reuters představuje nejprudší pokles od ledna 2009.

Článek

Německý obchodní přebytek v loňském roce stoupl na více než 158 miliard eur (asi čtyři bilióny korun) z necelých 155 miliard eur v roce 2010. Export se loni zvýšil o 11,4 procenta na 1,06 biliónu eur. Dovoz vzrostl o 13,2 procenta na rovněž rekordních 902 miliard eur. Německá ekonomika byla v posledních dvou letech motorem růstu celé eurozóny a vzhůru ji vedl zejména vývoz.

Mimo státy 27členné EU stoupl vývoz Německa loni o 13,6 procenta na 432,8 miliardy eur, připomíná server BBC. Do zemí EU vzrostl německý export o 9,9 procenta na 627,3 miliardy eur, z této sumy šlo do 17členné eurozóny 420,9 miliardy eur, což představuje nárůst o 8,6 procenta.

Prosincový pokles vývozu je nicméně podle agentury Reuters známkou toho, že německé hospodářství ochabuje v důsledku dluhové krize v eurozóně. Německá vláda minulý měsíc snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta.

Ve Francii oči pro pláč

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V posledním čtvrtletí loňského roku německý hrubý domácí produkt podle předběžných údajů statistického úřadu klesl o 0,25 procenta. V celém loňském roce však německá ekonomika stoupla o tři procenta.

Loňský růst německého obchodního přebytku kontrastuje s vývojem v sousední Francii. Ta v úterý oznámila, že se její obchodní deficit v loňském roce zvýšil o 35 procent na rekordních 69,6 miliardy eur kvůli stoupajícím nákladům na dovoz energie a zpomalení růstu vývozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám