Hlavní obsah

Likérky šetří, vyrábějí lihoviny s menším obsahem alkoholu

Praha
Aktualizováno

Menším výrobcům lihovin se loni výrazně zvýšily ceny vstupů. Kvůli konkurenceschopnosti však své výrobky nezdražili. Cestu k přežití tak nachází v přechodu na výrobu lihovin s nižším obsahem alkoholu, kdy vyrábí například obdobu tuzemáku s nižším obsahem alkoholu. Uvedlo to v úterý Sdružení výrobců lihovin (SVL).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Ten prodej se i z cenových důvodů stále více přiklání k těm méně alkoholovým lihovinám," řekl předseda sdružení Pavel Kučera. "Není to třeba již tuzemák, má to 35 procent alkoholu a jmenuje se to Námořník," uvedl jako příklad.

ČTK původně uvedla, že likérky začnou kvůli úsporám vyrábět například právě tuzemák s nižším obsahem alkoholu.

Češi přecházejí k vínu

Cena lihu i cukru se loni zvýšila, protože vzrostly jak ceny surovin k jejich výrobě, tak ceny energií. Nejvíce pokles marží pocítili členové SVL u tradičních výrobků, jako jsou tuzemák, vodka či peprmintový likér.

Ekonomická krize podle likérek nesnížila celkovou spotřebu alkoholu v zemi, kterého Češi pijí přibližně stále stejné množství. Problémem je však podle předsedy SVL Pavla Kučery přechod části konzumentů od lihovin k levným domácím a zahraničním vínům, která nejsou zatížena žádnou spotřební daní.

Až čtvrtina alkoholu je nelegálně vyrobená

Kromě daňové politiky státu a rostoucích cen vstupů má na malé likérky negativní dopad také nelegální výroba alkoholu, která podle odhadů dosahuje až jedné čtvrtiny celkové produkce alkoholu v Česku.

Podle nedávného vyjádření prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin Petra Pavlíka celý tuzemský trh s lihovinami loni klesl o čtyři procenta. Pavlík, který je zároveň šéfem největší domácí likérky Stock Plzeň-Božkov, předpokládá, že se letos trh propadne o další asi tři procenta.

Anketa

Jakému alkoholu dáváte přednost?
pivu
46,8 %
vínu
26,9 %
destilátům
10 %
jsem abstinent/ka
16,3 %
Celkem hlasovalo 7422 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám