Hlavní obsah

Státu unikne na daních až 30 miliard ročně, říká šéf finančního ředitelství

– Praha

Stát ročně kvůli daňovým únikům přichází podle odhadů o 25 až 30 miliard korun. Z toho deset až 15 miliard Kč činí daňové úniky související s daní z přidané hodnoty a pět až osm miliard s podvody kolem pohonných hmot. Uvedl to generální ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek.

Foto: ČTK

Generální ředitel Generální finančního ředitelství Jan Knížek

Článek

Nově podle Knížka vedle DPH a pohonných hmot daňová správa pozoruje nárůst podvodů v souvislosti s dovozem dřeva. Knížek uvedl, že daňová správa opět letos ve spolupráci s celníky chystá kontrolní akce zaměřené především na pohonné hmoty. Problém s pohonnými hmotami je podle Knížka sice české specifikum, s jinými komoditami mají ovšem problém v celé EU.

Již dříve vedle pohonných hmot evidovala daňová správa například problémy s textilem, šrotem nebo zlatem. „V tuto chvíli si myslíme, že další oblíbenou komoditou je dřevo, které se sem dováží, a to z Bulharska a Rumunska. Kulatina se měří na kubické metry a nepoznáte, zda to nebylo dovezeno dvakrát. Nebo to může být již spálené," uvedl Knížek. Rovněž připomněl boom fotovoltaických elektráren, kdy se zvýšily počty podvodů se solárními panely dováženými z Číny.

Od roku 2009 do současnosti daňová správa doměřila na daních především při obchodování s pohonnými hmotami více než 14,5 miliardy korun. „Každý rok je to něco kolem pěti až šesti miliard korun na doměřené dani. Pohonné hmoty z toho přitom dělají 50 až 60 procent,“ uvedl Knížek. Ve skutečnosti se podle jeho dřívějšího vyjádření podařilo vybrat podstatně méně – stovky miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám