Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu loni skončil na rekordu

Novinky, pit
Praha

Zahraniční obchod České republiky skončil loni v rekordním přebytku 191,4 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2010 jde o meziroční zlepšení o 70,2 miliardy korun. V samotném prosinci obchodní bilance skončila přebytkem 10,5 miliardy korun, to je meziroční zlepšení o 10,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Až doposud přitom držel rekord rok 2009, kdy skončila bilance přebytkem 149,6 miliardy korun. „Daná čísla svědčí o vysoké konkurenceschopnosti českých exportérů a zahraničních firem, které podnikají na českém území,“ je přesvědčen analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

„Lesk tohoto čísla poněkud bledne, uvědomíme-li si nízkou srovnávací základnu roku 2010,“ uvedl k celoročním výsledkům analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. V meziročním vyjádření se zlepšila bilance především v oboru strojů a dopravních prostředků.

Foto: ČTK

Podle Volfa ale rozhodně překvapila prosincová obchodní bilance, když trhy očekávaly polovinu. Vývoz se zvedl o 10,1 procenta a dovoz o 5,1 procenta. „V trendu se dále potvrzuje rychlejší tempo růstu vývozu než dovozu. To může mimo jiné ukazovat na nižší aktivitu v ekonomice,“ připomněl Volf.

Důležitá je expanze mimo Evropu

Obvyklými tahouny byly obchody se stroji a dopravními prostředky. Jejich vývoz vzrostl meziročně o osm procent. V této oblasti se nejvíce dařilo silničním vozidlům. „Zajímavé je, že dovoz ropy klesl o 10,6 procenta, ale její hodnota vzrostla o 22 procent, což bylo způsobeno jednak rostoucí cenou ropy na světových trzích, jednak slábnoucí korunou,“ doplnil Volf.

Letos čeká na exportéry podle Nováka mnoho neznámých, přičemž za klíčovou proměnnou lze označit poptávku ze zemí EU. Přílišné soustředění na Evropu by se však mohlo podnikům vymstít. „Svět není jen Evropa a expanze na nové mimoevropské trhy může být nejen zajímavým lákadlem, ale přímo nutností,“ domnívá se Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám