Hlavní obsah

Jedním z největších dlužníků v Řecku je chudý pasáček ovcí

Novinky, pit

Chudý pasáček ovcí z Kréty je jedním z největších dlužníků krizí drceného Řecka. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na tamní list Ethnos. Noviny také zdůrazňují nelehký úkol čelit obrovskému zadlužení, když se správa řeckých financí nachází ve značně chaotickém stavu.

Foto: Profimedia.cz

Acropole a Parthenón

Článek

Pětašedesátiletý Stelios Parasyris dluží státu bezmála 10,8 miliónu eur (asi 270 miliónů korun) poté, co před 17 lety získal přeplatek na daních za pomoci falšování dokumentů ve výši 30 miliónů drachem (asi 2,2 miliónu korun).

Parasyris nyní žije v chatrči na Krétě a stará se kromě stáda čítajícího 50 ovcí rovněž o svých pět potomků. Deníku Ethnos se svěřil, že své provinění zaplatil již třikrát, nicméně pokuty od státu společně s úroky za tuto dobu vyhnaly jeho dluh na astronomickou úroveň.

Seznam tisíců dlužníků

Parasyris je jedním ze zhruba 4000 lidí, kteří se ocitli na seznamu dlužníků zveřejněném minulý měsíc. „Pokud jsou ostatní na seznamu podobně chudí jako já, tak budoucnost naší země nevidím vůbec růžově," nechal se slyšet až po uši zadlužený pastýř.

Už loni v září tamní ministerstvo financí představilo seznam asi 6000 podnikatelů a společností, jejichž dluh vůči státu dosahuje 30 miliard eur (asi 750 miliard korun). Mnoho z těchto firem už ovšem kvůli tíživé situaci přestalo právně existovat.

Kompetentní řecké úřady rovněž vydaly mezi prosincem a lednem zatykače na téměř 500 osob, které mají „na triku“ daňové úniky a nezaplacené státní poplatky. Většina zadržených však byla prakticky ihned propuštěna na kauci, případně došlo k zastavení jejich obvinění.

Obří nezaměstnanost a permanentní stávkování

Řecký státní dluh činí 350 miliard eur (asi 8,8 biliónu korun). Už nyní je jasné, že záchranný balíček z května 2010 ve výši 110 miliard nebude stačit. Řecko tváří tvář reálně hrozícímu bankrotu potřebuje bezpodmínečně další mezinárodní pomoc 130 miliard eur.

Zemi navíc decimuje obrovská nezaměstnanost a permanentní stávky proti razantnímu utahování opasků prosazovanému vládou. Hned na úterý ohlásily dvě největší řecké odborové organizace generální stávku proti chystanému snížení platů o dalších 20 až 30 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám