Hlavní obsah

Kvůli Evropě hrozí Číně hospodářský propad, varuje MMF

Peking

Prudký hospodářský útlum v Evropě by mohl snížit tempo růstu čínské ekonomiky téměř o polovinu. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Vyzval proto Peking, aby byl připraven spustit rozsáhlá opatření na podporu růstu v řádech miliard dolarů.

Foto: Stephen Jaffe, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

MMF předpokládá, že čínská ekonomika v letošním roce stoupne o 8,2 procenta. Tato prognóza by však podle fondu mohla být v případě eskalace dluhové krize v eurozóně snížena až o čtyři procentní body. V loňském roce vzrostla čínská ekonomika o 9,2 procenta, jak připomíná agentura AP.

„Oživení světové ekonomiky je ohrožováno rostoucím napětím v eurozóně a křehkou situací v dalších oblastech," uvedl MMF. Světová banka již minulý měsíc Čínu a další rozvíjející se země vyzvala, aby se připravily na hospodářské šoky, které mohou být vážnější než v době finanční krize v roce 2008.

Čína minulý týden naznačila, že zvažuje mnohem větší pomoc eurozóně, než dávala dosud najevo. Čínský premiér Wen Ťia-pao po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl, že v úvahu připadá větší angažovanost jak v Evropském fondu finanční stability (EFSF), tak v chystaném Evropském stabilizačním mechanismu (ESM). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám