Hlavní obsah

Simpsonovy potkal v Íránu stejný osud jako Barbie, jsou zakázáni

Teherán

Bart, Homer, Marge nebo Maggie Simpsonovi už do Íránu nesmějí. Podle agentury AP postavičky z amerického kultovního seriálu Simpsonovi potkal stejný osud jako panenky Barbie, proti jejichž prodejcům úřady nedávno podnikly razii v rámci boje proti "projevům západní kultury".

Foto: Profimedia.cz

Simpsonovi

Článek

"Dovážením hraček (s motivy Simpsonů) nechceme propagovat tento kreslený seriál," citoval liberální deník Aš-Šark jistého zástupce Institutu pro intelektuální rozvoj dětí a mladistvých.

Co všechno íránským úřadům na Simpsonových vadí, není jasné. Zástupce institutu ale řekl, že jakékoliv panenky, na nichž se dají rozpoznat pohlavní orgány, jsou zakázány. To samé platí pro hračky, které vydávají hlasy zpěváků ze Západu a kuchyňky pro děti, v nichž jsou nádobky napodobující skleničky na alkoholické nápoje.

Figurky Supermana a Spidermana se ale na pultech hračkářství v Íránu objevovat mohou, protože tito původně kreslení hrdinové pomáhají utlačovaným.

V lednu íránská policie zavřela desítky obchodů, které prodávaly "barbíny" a hračky amerického výrobce v nich zabavovala. Už v roce 1996 Institut pro intelektuální rozvoj dětí a mladistvých nazval tyto panenky s nerealistickými tělesnými proporcemi trojským koněm, jehož prostřednictvím se do Íránu dostávají prvky západní kultury.

Děti tvoří třetinu ze 75 milionů obyvatel a íránské trhy jsou i přes snahy úřadů pašovanými západními hračkami zaplaveny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám