Hlavní obsah

Stavební produkce loni poklesla, nezachránil ji ani prosincový finiš

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za celý loňský rok zaznamenalo tuzemské stavebnictví pokles o 3,1 procenta. V roce 2011 bylo zahájeno o 2,1 procenta bytů méně než v roce 2010, dokončeno jich pak bylo méně dokonce o 21,4 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad s tím, že za samotný prosinec ale stoupla stavební produkce meziročně o 14,6 procenta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla prosincová stavební produkce dokonce o 16,2 procenta. „S tím, jak všichni věděli, že bude od ledna vyšší DPH na stavební práce, fakturovali už v prosinci práce vykonané až počátkem roku. To je běžný jev, který jsme mohli pozorovat už třeba v roce 2004,“ připomněl ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek v tuzemsku v loňském roce meziročně klesla o 12,2 procenta. Stavební úřady loni sice vydaly o 1,4 procenta stavebních povolení více, ale jejich orientační hodnota byla nižší o 14,8 procenta.

Stavební výroba - meziroční hodnoty (2002 - 2011)

Podle Pikory byl rok 2011 velmi slabý. „Všichni cítili, jak se zhoršuje klima v Evropě. Sázky na to, že růst DPH zdraží byty, nestačily tento vliv vykompenzovat,“ doplnil.

Letošní rok asi bude horší

Meziroční pokles zaznamenalo jak pozemní, tak především inženýrské stavitelství, které se propadlo o 8,7 procenta. Stavební produkce se loni snížila v porovnání s konjunkturním rokem 2008 o 10,8 procenta. Jak uvedl Pikora, stavebnictví nenahrávají ani škrty ve veřejném sektoru, který nemá na financování veřejných staveb.

„Už dnes je zřejmé, že rok 2012 bude podstatně slabší než rok 2011. Krom toho je velmi pravděpodobné, že DPH na stavební práce nevzroste jednou, ale hned dvakrát,“ předpokládá Pikora. Stavebnictví se proto podle něj vrátí na své předkrizové hodnoty až po mnoha letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám