Hlavní obsah

Agentura Fitch sáhla na rating ČSOB

Praha

Mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila dlouhodobý rating české banky ČSOB o stupeň na BBB+ z dosavadního A-. Agentura sdělila, že tím navázala na úterní snížení odpovídajícího ratingu její mateřské belgické bankovní skupiny KBC.

Článek

Sníženému ratingu ČSOB Fitch říká „dlouhodobé hodnocení platební schopnosti emitenta“ (IDR). Agentura ale odstranila českou banku z režimu sledování ratingu s ohledem na jeho zhoršení a přidělila jejímu hodnocení stabilní výhled. Krátkodobý rating devizových závazků ČSOB Fitch potvrdila na stupni F2.

Spolu s ČSOB Fitch snížila rating polské Kredyt Bank, která je rovněž dceřinou bankou KBC. Kredyt Bank ale srazila hodnocení IDR o dva stupně na BBB a snížila i její krátkodobý rating. Odpovídá to podle agentury tomu, že KBC zřejmě nepovažuje Kredyt Bank za své strategické aktivum, protože dala najevo ochotu k prodeji jejího podílu.

Snížením ratingů ČSOB a Kredyt Bank Fitch upozornila na nižší pravděpodobnost toho, že KBC bude schopna poskytnout svým dceřiným bankám podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám