Hlavní obsah

Automobilce Avia stouply tržby o čtvrtinu díky zahraničním zakázkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letňanský výrobce nákladních aut Avia Ashok Leyland loni zvýšil tržby o čtvrtinu na 425 miliónů korun. Prodej stoupl o 34 procent na 600 vozů, jak uvedli zástupci společnosti. Za růstem stojí zejména expanze na ruský trh a na trhy Středního východu a Argentiny.

Článek

V České republice firma prodala 155 vozidel, což je zhruba stejně jako v předchozím roce. „Za rekordními prodeji stojí úspěchy na ruském trhu, kde jsme loni prodali 87 vozů, a na trzích Středního východu a Argentiny, kam jsme dodali 112 vozidel," doplnil obchodní ředitel Tomáš Jiřička.

Prodejní čísla mohla být podle Jiřičky ještě vyšší. Dodavatelský řetězec nedokázal v závěru roku dostatečně pružně zareagovat na zvýšenou poptávku, a tak dodávku zhruba 100 vozidel musela firma přesunout na leden a začátek února.

Druhým faktorem byl částečný výpadek výroby podvozků s kabinou pro elektrické vozy Smith Newton, který byl způsoben zejména katastrofou v japonské Fukušimě. Jen za leden má Avia objednávky na zhruba 100 kabin a podvozků.

Společnost Avia Ashok Leyland Motors je od roku 2006 součástí indického koncernu Hinduja Group. Produkce společnosti pokrývá třídu nákladních automobilů s celkovou hmotností od 6,5 do 12 tun. Na konci minulého roku zaměstnávala společnost 208 pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám