Hlavní obsah

Vstupenky do kin v létě podraží

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Minulý týden se koalice shodla, že nezařadí vstupné do kin a na kulturní akce do základní sazby DPH. Tím se odvrátilo zdražení mj. i vstupenek do kina. Zřejmě ne na dlouho. Podle všeho se kina chystají v létě zdražit. Průměrná cena vstupenek do kina přitom dosáhla loni téměř devadesáti korun.

Článek

Důvod zdražení? Vyšší daň z občerstvení, zvýšení autorských poplatků, nárůst poplatku do fondu kinematografie, zákaz tabákové reklamy v kinech i nedávný nárůst daní z benzinu. Zdražení by se mělo pohybovat zhruba kolem pěti korun za vstupenku.

Přitom návštěvnost kin stále stoupá, loni poprvé dosáhla 12 miliónů diváků a tržby poprvé v historii překonaly o čtyřiaosmdesát miliónů miliardovou hranici.

Zdraží popcorn

Nicméně názory na očekávané zdražení nejsou jednoznačné. "Oproti našim dosavadním cenám nečekám podstatné zdražení, pokud dramaticky nepoklesne návštěvnost kin a dokud nebude přijatý nový zákon o Státním fondu na podporu a rozvoj kinematografie, jímž by se měl zvýšit příplatek ke každé vstupence," řekl Právu šéf multikin CineStar, ředitel distribuční společnosti Falcon a člen správní rady České filmové komory Jan Bradáč.

"Zvýšení cen občerstvení po přesunutí do devatenáctiprocentní sazby DPH se projeví na ceně občerstvení nikoliv vstupenky," řekl Bradáč a dodal, že zvýšení vstupného očekává jen v té míře jako každoročně, to znamená zhruba 1 až 3 procenta.

Provozovatelům kin hrozí údajně hlavně pokles příjmů z reklamy a občerstvení, které tvoří až třetinu všech tržeb. Popcorn či káva se od května jako součást stravování přesune do vyšší devatenáctiprocentní sazby DPH, poslední reklamy na cigarety se na plátnech kin objeví v červnu.

"Nemyslím si, že by ceny vstupenek mohly jít dolů, ale očekávám jen mírný vzestup v souladu s celkovou inflací, s tím, že se zvýší ceny energií a podobně, což se musí projevit všude" řekl Právu ředitel řetězce kin Palace Cinemas David Horáček a potvrdil, že zvýšení DPH z občerstvení by se do ceny vstupenek nemělo promítnout.

Financují konkurenci

"Jiná věc nastane, pokud bude v novém zákoně schválen tříprocentní příplatek ke vstupence jako zdroj financování fondu kinematografie. Dosud činil tento příplatek jednu korunu, pak by to byly čtyři až čtyři padesát. To bych považoval za nešťastné, protože v tu chvíli sice nestoupne cena vstupenky, ale divák přesto zaplatí o ony nejméně čtyři koruny víc a není pro něj podstatné, že jsou to "jiné" peníze, které plynou do fondu. Byl bych pro postupnější zvyšování příplatku tím spíš, že peníze z fondu se dosud rozdělují zvláštním způsobem: když například nyní rada fondu přidělila dotaci na modernizaci kin ve Varnsdorfu nebo Berouně, dochází k paradoxní situaci, že my, jako komerční subjekt, se vybíráním příplatku podílíme na sbírání peněz pro konkurenci," řekl Právu Horáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám