Hlavní obsah

Musíme šetřit, jinak skončíme jako Italové, varuje šéf centrální banky USA

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke varoval ve čtvrtek USA před předlužením, jaké trápí Itálii a Španělsko. Aby se země vyhnula dluhové krizi, jaká zasáhla tyto státy eurozóny, je podle něj nutné udržet od kontrolou výdaje a vytvořit udržitelný rozpočet. Ten by měl být hlavní prioritou, uvedl list Daily Telegraph.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéf amerických federálních rezerv Ben Bernanke

Článek

Podle Bernankeho hrozí, že, pokud neudrží Spojené státy na uzdě výdaje, může se přiblížit stavu, kdy jim výrazně vzrostou náklady na půjčky, což je něco, co dobře znají ve Španělsku a Itálii. Nejhorší možností pro americkou ekonomiku je scénář, ve kterém by investoři ztratili důvěru ve schopnosti země zvládnout fiskální záležitosti. Podle něj je největší hrozbou v příštích deseti letech stárnutí populace.

Šéf Fedu zdůraznil, že USA stále představují ekonomicky bezpečný přístav, zmínil ale nebezpečí, že dluhová krize v eurozóně se může podminovat proces zotavování americké ekonomiky, i když se podle něj evropský bankovní sektor zotavuje: „Rizika trvají a vývoj v Evropě nebo někde jinde může nabrat nepříznivý směr a mohl by zhoršit ekonomické výhledy tady doma. Jsem v častém kontaktu s evropskými vládami a budeme pokračovat v pečlivém sledování vývoje a uplatníme každý možný krok, abychom ochránili americký finanční systém a ekonomiku.“

Bernanke ve svém vystoupení zachoval vůči vyhlídkám ekonomiky opatrný tón, podobný tomu, který převládal po zasedání měnového výboru Fedu minulý týden. Fed od konce roku 2008 udržuje krátkodobé úrokové sazby téměř na nule a minulý týden uvedl, že je na této úrovni ponechá zřejmě až do konce roku 2014.

Extrémně uvolněnou měnovou politiku ještě centrální banka v letech po finanční krizi a "velké recesi" zdůraznila dvěma koly "kvantitativního uvolňování", kdy nakoupila dluhopisy za celkem 2,3 biliónu dolarů (zhruba 44 biliónů Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám