Hlavní obsah

Rozlícení vinaři z republiky Kraví hora přichystali pro Kalouska Daňovíno

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bořetice

Prozatím ještě kvalitní víno z kravihorských vinic chystají vinaři z recesistické země u Bořetic na Břeclavsku pro ministra financí Miroslava Kalouska. Pokud nepřehodnotí záměr jejich zdanění, přijde prý i na patoky a demonstraci.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Daňovíno pro ministra financí Miroslava Kalouska

Článek

Když se ministr financí nechal slyšet, že by chtěl zatížit víno spotřební daní kolem deseti korun za litr, nadzvedl vinaře v celé zemi. Hovoří o likvidaci vinařství. Vinaři z recesistické Svobodné spolkové republiky Kraví Hora z Bořetic na Břeclavsku proto připravili pro Kalouska edici vína nazvanou Daňovíno. Podle emeritního prezidenta Václava Petráska je Kalousek dostal do situace, kdy místo dalších recesistických a zábavných akcí řeší vážné věci.

“Posíláme Kalouskovi Daňovíno, aby nad ním přehodnotil svůj plán a uvědomil si, že vinařství si máme hýčkat a ne je likvidovat,” tvrdí Petrásek. Pokud to nezabere, přitlačí. Další vzorky vína by byly vyrobené z matoliny (zbytku z hroznů po vylisování šťávy) počurané vinaři a návštěvníky kravihorských sklepů. A kdyby ani to nezabralo, přijdou na řadu vzorky z nejhoršího krabicového vína, octu a Šaratice.

Vinaři jsou připraveni demonstrovat

Vzhledem k tomu, že ministr financí kravihorské vlády se jmenuje shodou okolností také Kalousek, křestním jménem Leopold, hodlá Petrásek posunout debatu na úroveň "Kalousek - Kalousek" a Kraví Horu vyhlásit jako daňový ráj.

Když jsme začali s Kravihorskou republikou, byla to hlavně recese. Teď už se ale zase znovu musíme věnovat vážným věcem, toto jsou nápady, které nás mohou zničit,” apeluje Petrásek.

Pokud ani to nepomůže, vyrazí vinaři demonstrovat. Teprve se ale rozhodnou, jestli stejně jako v prosinci 2004 pojedou do Brna, kde demonstrovali proti agendě evidence vína, nebo se vydají do Prahy k sídlu vlády. ”Raději bychom zůstali u akcí, jako byl recesistický protest proti mrazu od kola ve vídeňském Prátru jako odveta za protitemelínské stávky,” posteskl si Petrásek.

Republika Kraví Hora
vznikla před 11 lety. Vytvořili ji majitelé 260 vinných sklípků, které se nacházejí pod Kraví Horou v Bořeticích na Břeclavsku. Jmenovali si svého prezidenta, vládu a vydávají i cestovní pasy. Cílem projektu je prý především dobrá zábava spojená s konzumací bořetického vína.
ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám