Hlavní obsah

Aerolinky American Airlines zběsile šetří, chtějí propustit 13 000 lidí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká letecká společnost American Airlines se hodlá v důsledku maximálního snižování nákladů zbavit 13 000 svých zaměstnanců, což je zhruba 15 procent celkové pracovní síly. Uvedl to server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Propuštění by se mělo dotknout 4600 pracovníků údržby, 4200 servisních zaměstnanců, 2300 letušek, 1400 lidí z managementu a 400 pilotů. Náklady by se tímto měly snížit o 20 procent. Proti tomuto kroku jednoznačně vystoupily tři hlavní odborové organizace, které zastupují většinu z 88 000 zaměstnanců.

„Tento návrh vyvolal mezi zaměstnanci zděšení a pobouření,“ sdělila Laura Gladingová stojící v čele Svazu letušek.

V listopadu loňského roku byly nuceny aerolinky American Airlines i jejich mateřská společnost AMR požádat o ochranu před věřiteli.

Společnost AMR vykázala za tři čtvrtletí minulého roku ztrátu 884 miliónů dolarů (asi 16,8 miliardy korun), za samotný prosinec to pak bylo 904 miliónů dolarů. Od roku 2001 se ztráta vyšplhala na astronomických 11 miliard dolarů (asi 209 miliard korun).

Na hospodaření aerolinek se navíc v poslední době nepříznivě podepsaly vysoké ceny pohonných hmot.

Reklama

Výběr článků

Načítám