Hlavní obsah

ČNB vidí vývoj české ekonomiky černěji než loni

Praha

Česká národní banka (ČNB) zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká centrální banka stagnaci a příští rok růst ekonomiky o 1,9 procenta. Uvedl to ve čtvrtek guvernér ČNB Miroslav Singer. V listopadu přitom ČNB počítala letos s růstem o 1,2 procenta a příští rok o 2,7 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

ČNB tak následuje ministerstvo financí (MF), které v úterý rovněž zhoršilo odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok. MF počítá se stagnací ekonomiky, respektive s mírným růstem hrubého domácího produktu o 0,2 procenta. [celá zpráva]

V říjnu odhadoval Kalouskův úřad jednoprocentní růst. Ministerstvo ovšem nevylučuje ani recesi české ekonomiky. V roce 2013 by se měl ekonomický výkon Česka zvýšit podle odhadů MF o 1,6 procenta.

Rizika vyrovnaná

Případná rizika odhadovaného ekonomického vývoje jsou podle guvernéra vyrovnaná. Proti případnému růstu cen by mohly podle ČNB působit dodatečné škrty v rozpočtu, naopak růst cen by mohl podpořit rychlejší růst cen potravin.

Foto: ČTK

Celková inflace se podle ČNB kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty dostane letos dočasně nad tříprocentní hranici, ale počátkem roku 2013 by měla klesnout pod dvouprocentní inflační cíl ČNB.

Kurz české koruny v letošním roce centrální banka v nové prognóze očekává slabší na 24,90 Kč/EUR. Příští rok ČNB očekává posílení měny na 24,30 Kč/EUR. V současnosti se koruna obchoduje kolem 25,20 Kč/EUR.

Reklama

Výběr článků

Načítám