Hlavní obsah

Stavební spořitelny loni pocítily pokles zájmu o spoření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemské stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 48 miliard korun, což je meziroční pokles o 17,5 procenta. Vyplývá to z výsledků jednotlivých spořitelen. Loni klesl i zájem o nové smlouvy o stavebním spoření.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Celkově stavební spořitelny uzavřely loni zhruba 685 000 smluv včetně navýšení cílové částky, předloni to bylo přes 906 000. Všem pěti tuzemským spořitelnám počty nových smluv klesly. Výpadek daňových příjmů loni dosáhl kvůli úbytku úvěrů podle tajemníka asociace Jiřího Šedivého zhruba šest miliard korun.

Podle odhadů asociace by měl být ale letošní rok mírně lepší, a to z pohledu úvěrů i nových smluv. „K těmto očekáváním nás vede očekávaný pokles cen nemovitostí a u stavebních spořitelen stabilní podmínky pro poskytování úvěrů,“ uvedl Šedivý.

Státní podpora nejvýš 2000 korun

Sněmovna na počátku loňského listopadu přehlasovala Senát a navzdory odporu opozice stvrdila omezení státní podpory stavebního spoření na nejvýše 2000 korun ročně. Zdaňují se i úroky z vkladu. Ministerstvo financí chystá i další změny, například omezení využití státní podpory pouze na bydlení.

Foto: ČTK

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám