Hlavní obsah

Stávka přinutila účastníky summitu v Bruselu přistát jinde, stálo to 100 tisíc eur

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní summit lídrů Evropské unie, na němž se mělo řešit ekonomické nakopnutí na starém kontinentu, se neobešel bez překvapení. Kvůli generální stávce totiž musela většina účastníků přistát na vojenském letišti Beauvechain. Vzniklé náklady se tak vyšplhaly na 100 000 eur (asi 2,5 miliónu korun), jak uvádí tisková agentura Belge.

Foto: ČTK/AP

Účastníci summitu v Bruselu: zleva francouzský prezident Nicolas Sarkozy, německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Mario Monti

Článek

Dohromady 20 letadel bylo takto v pondělí odkloněno na zmíněné vojenské letiště, 17 z nich pak v pozdních večerních hodinách odletělo z Beauvechainu, tři byla přesunuta na letiště v Bruselu.

Na malém vojenském letišti přistály mimo jiné speciály francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, německé kancléřky Angely Merkelové nebo britského premiéra Davida Camerona.

Suma na faktuře, s níž přišlo tamní ministerstvo obrany, obsahuje náklady vzniklé při přistávání a odletu letadel, náklady na přesun potentátů a jejich četného doprovodu na místo určení, stejně jako na střežení letadel.

Další položky činily například přivezené mobilní schody pro účastníky summitu či zabezpečení zdravotnické pomoci. Celkem 200 branců povolaných ze základen v Melsbroeku a v Beauvecheinu se pak podílelo na ostraze letiště a zajištění bezpečnosti řízení letového provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám