Hlavní obsah

Obří burza nebude, rozhodla Evropská komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Evropská komise (EK) zablokovala plán transatlantické fúze burzovních společností Deutsche Börse a NYSE Euronext, které chtěly vytvořit největší burzovní skupinu světa. Spojením by vznikla dominantní síla na evropském trhu finančních derivátů jako opcí a termínových kontraktů, což by v tomto segmentu výrazně omezilo podle EK hospodářskou soutěž.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Všeobecně očekávaný verdikt potvrdily obě společnosti a Deutsche Börse oznámila, že od celé transakce odstupuje.

Podle webové stránky listu Financial Times schválila EK doporučení evropského komisaře pro konkurenceschopnost Joaquína Almunii až po nezvykle ostré debatě. Řada komisařů návrhu oponovala, protože brání vzniku „evropských šampiónů“ globálního trhu. Nejvíce se údajně o fúzi zasazoval francouzský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Antimonopolní odbor komise odmítl argumenty obou firem, podle nichž je trh derivátů globální a spojené skupině by konkurovala americká CME Group.

Obě burzy se dohodly na fúzi v hodnotě devíti miliard dolarů (173 miliard korun) loni v únoru. Akcionáři obou firem spojení schválili v červenci a regulační orgány ve Spojených státech povolily spojení s podmínkami v prosinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám